josip_boljkovac

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 93-godišnji Josip Boljkovac, na zagrebačkom Županijskom sudu očitovao se o optužnici koja ga tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

‘Razumio sam optužnicu i ne osjećam se krivim’, rekao je Josip Boljkovac, nakon što mu je pročitana optužnica. ‘Nisam odlučivao, imao sam nadležnu Okružnu policiju’, dodao je. Slijede uvodni govori tužiteljstva i obrane. Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi kako nema dokaza koji bi njegova branjenika povezali sa zločinom nad civilima.

Na suđenju koje vodi sudac Tomislav Juriša tvrdnje optužbe i obrane trebale bi se potkrijepiti iskazima 40-ak svjedoka. No, tek manji dio ispitat će se neposredno, dok će se u većini slučajeva čitati prijašnji iskazi iz istrage. Nobilo tvrdi da je riječ uglavnom o članovima obitelji žrtava koji su u vrijeme zločina bili mala djeca i koji po obiteljskim pričama znaju da se zločin dogodio, ali ne i tko je za njih odgovoran, rekao je Nobilo.

Podsjeća da je i obrana predložila svjedoke i arhivske dokumente koji navodno u potpunosti objašnjavaju pod kojim je okolnostima došlo do zločina. Obrana, među ostalim, ističe da ima i svjedoke koji tvrde da Boljkovac nije imao ovlasti zapovijedati jedinicama KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije) te da na dan zločina nije bio u Dugoj Resi, nego u karlovačkoj bolnici.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.

Što vi mislite? Treba li Boljkovac odgovarati? Komentar ostavite ispod…

Izvor: HRT
Foto: HRT