daul_ruza

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul izjavio je u nedavnom razgovoru za Večernji list kako je neprihvatljivo da Ruža Tomašić kao političarka umjereno euroskeptičnih stavova bude na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament. „Kandidati koji se nalaze na listi Europske pučke stranke moraju dijeliti iste vrijednosti. Vrijednosti europskih pučana vrijednosti su osnivača Europske unije poput Roberta Schumana i Alcidea de Gasperija. To nije u skladu s vrijednostima euroskeptika. Moja je poruka jasna: kandidati koji su na listi Europske pučke stranke moraju braniti naše vrijednosti, a oni koji to ne mogu moraju biti na nekoj drugoj listi“, rekao je Daul. No, postavlja se pitanje: postoje li zaista zajedničke vrijednosti europskih pučana?

Europska pučka stranka osnovana je još 1976. kao svojevrsni savez europskih konzervativnih i demokršćanskih stranaka. No, s vremenom većina stranaka-članica iz Zapadne Europe je uvelike izmijenila svoje programske odrednice do razine da one više nemaju veze s nikakvim kršćanskim konzervatizmom, domoljubljem i tradicionalnim europskim vrijednostima. Primjerice, Konzervativna stranka u Norveškoj i Umjerena stranka u Švedskoj, obje članice Europske pučke stranke, otvoreno zagovaraju homoseksualne brakove i liberalizaciju društvenih stavova. Stranka Kršćanski demokratski poziv u Nizozemskoj usprkos svojem imenu također zagovara liberalne stavove po pitanju homoseksualnih zahtjeva, rodne ideologije, eutanazije, pobačaja, itd. Važno je istaknuti i da gotovo sve stranke-članice Europske pučke stranke u Zapadnoj Europi, uključujući i Daulovu francusku Zajednicu za pučki pokret (UMP), promiču neograničenu afro-azijsku imigraciju u Europu te odbijaju odgovoriti na nasilje i stvarne probleme koje imigrantske zajednice u Zapadnoj Europi sudjeluju. S druge stranke, stranke-članice Europske pučke stranke iz post-komunističkih zemalja Istočne Europe još uvijek stoje na pozicijama kršćanskog konzervatizma, zaštite nacionalnih interesa, pa implicitno i za očuvanje etničkih identiteta. Za razliku od svojih zapadnih kolega, istočnoeuropski euro-pučani manje su voljni prihvatiti procese centralizacije i birokratizacije Europske unije, iza kojih prvenstveno stoji baš Europska pučka stranka. Dakle, ne može biti govora o nekakvim „zajedničkim europskim vrijednostima“.

Ruža Tomašić u Europskom parlamentu pristupila je skupini Europskih konzervativaca i reformista, tj. skupini umjereno euroskeptičnih i konzervativnih stranaka. Nalazi se u društvu zastupnika stranaka koje su bile i su trenutno na vlasti poput britanske Konzervativne stranke, češke Građanske demokratske stranke, poljske stranke Pravo i pravednost, kao i nekoliko manjih stranaka koje su sudjelovale u vladama desnog centra. Europski konzervativci i reformisti čak prihvaćaju okvir europskih integracija, uz to što zahtijevaju prestanak procesa daljnje centralizacije („federalizacije“) Europske unije te se zalažu za opstanak Europske unije kao zajednice nacionalnih država.

Autor: Leo Marić
Foto: Večernji list