Hrvatska valuta “kuna” jedno je od rijetkih naslijeđa Nezavisne Države Hrvatske koje je obnovljeno i do danas opstalo u modernoj Republici Hrvatskoj. S obzirom na enormnu količinu laži o NDH i općoj sotonizaciji iste, opstanak valute “kuna” pravo je čudo. Razlog za to čudo vjerojatno je taj što je “kuna” vrlo brzo omilila svim potencijalnim protivnicima tog imena, s obzirom na to da se ta ista “kuna” u velikim količinama našla u džepovima tih istih potencijalnih kritičara.

No, nikada nije spominjano tko je izvorni autor ideje naziva hrvatske valute. Naime, ime valuti “kuna” dao je sam dr. Ante Pavelić. Otkrivamo to u njegovoj knjizi Doživljaji čiji primjerak u izdanju izdavačke kuće “Despot Infinitus” možemo ovih dana naći na gotovo svim kioscima u Hrvatskoj.

Naširoko je poznato kako je valuta “kuna”, osim u RH, postojala jedino u vrijeme NDH. No, manje je poznato da se “kuna” počela koristiti još 1934. godine kao imigrantska hrvatska valuta u izdanju Ustaškog pokreta.

Naime, u to vrijeme u Kraljevini Jugoslaviji beogradski je diktatorski režim planski krenuo s uništavanjem ekonomske i gospodarske snage hrvatskog naroda. Režim je prisiljavao sva poduzeća i obrte da presele svoja sjedišta iz Hrvatske u Srbiju, što je prouzrokovalo slom svih hrvatskih novčarskih zavoda. Također, režim je u Beogradu stvorio bankarske zavode koji su uživali enormne povlastice u poslovanju, dok su se hrvatskim bankama raznim zakonima i propisima postavile takve zapreke da su se sve banke, jedna za drugom, morale brzo zatvoriti.

Toj financijskoj represiji nije odoljela čak ni Prva hrvatska štedionica. Mnoga i mnoga hrvatska poduzeća i obrti su propali, a hrvatske obitelji ostale su bez sve svoje ušteđevine. Također, državni činovnici i umirovljenici mjesecima nisu dobivali svoje plaće.

Ustaška kuna = hrvatski “Bitcoin”

Kako bi pomogao hrvatskom narodu u Domovini da izbjegne financijske manipulacije režima u Beogradu, Ustaški pokret u emigraciji 1934. godine izdaje valutu “kuna” koja se vrlo brzo počela koristiti po cijeloj Hrvatskoj. Služila je kao neslužbena i alternativna valuta “otporna” na poreze i monetarnu manipulaciju beogradskog režima, nešto poput današnje popularne virtualne valute “Bitcoin”.

5-kuna-1934U knjizi Doživljaji dr. Ante Pavelić otkriva kako je on osobno idejni autor naziva valute “kuna”. “U tu svrhu zamislio sam simbolički kovati srebrni novac u vrijednosti od PET KUNA. Naziv, koji sam dao toj novčanoj jedinici, podsjećao je na povijesno ime kuninog krzna, što je bilo u dalekoj prošlosti platežno sredstvo u našoj domovini, osobito na dunavskom području, i to smatrano kao najzdravije platežno sredstvo”, objašnjava Pavelić.

Nadalje, Pavelić opisuje kako se “kuna” i konkretno koristila. “Ovaj srebrni novac od PET KUNA, koji smo kovali unutar djelatnosti našeg Ustaškog Pokreta, vrlo brzo se raširio po cijeloj domovini. Srebro za kovanje došlo je iz domovine. Mnoge su nam obitelji poslale u tu svrhu svoje srebrne predmete i količine gumba kao i drugog nakita s bogatih ženskih i muških narodnih nošnji. Stotinki toga novca dali smo ime BANICA, što je odgovaralo starom nazivu novca, koji su kovali hrvatski banovi. Vrijednost kovanih PET KUNA iznosila je prema švicarskom franku 1,25 franaka. Potražnja ovih PET KUNA bila je velika i za nju su plaćali i po 200 dinara.”

Nakon što smo saznali ovu zanimljivost, ostaje nam samo vidjeti hoće li se dežurne vidjelice misterioznih ustaša odreći svih svojih “kuna” nakon što saznaju da u svojim podebljim novčanicima nose živu ideju ustaškog poglavnika dr. Ante Pavelića. Nije li smiješno gledati brojne pripadnike civilnog društva, razna lijevo-liberalna piskarala te članove vladajućeg režima kako jedino što u životu rade jest traženje ustaša tamo gdje ih nema, a sve to kako bi se domogli što veće količine, figurativno rečeno, ovim člankom dokazano ustaške kune.

Ako su svi hrvatski pusići, pupovci, stazići i teršelči iskreni protivnici ustaške ideje, neka sve svoje ustaške kune predaju onima kojima je ideja nezavisne hrvatske države u srcu. Takvi imaju i previše praznih džepova, pa je svaka ustaška kuna dobrodošla.

Izvor: Sloboda.hr

Literatura: Ante Pavelić, Doživljaji – Kako sam osnovao NDH, Despot Infititus, Zagreb, 2015., str. 85.