jelena veljača

Glumica Jelena Veljača u svojoj kolumni objasnila je zašto se boji nacionalizma i hrvatskog domoljublja.

Složit ćete se, nije ugodno živjeti u okolini u kojoj se nečega bojite. A u slučaju straha, svima onima koji imaju mogućnost možda je najbolje odseliti iz te okoline. U Lijepoj našoj jedna poznata glumica živi u strahu. Vjerovali ili ne, riječ je o Jeleni Veljači, glumici koju svaki prosječan Hrvat na ulici ne bi niti prepoznao jer po glumačkim rolama nije se proslavila. Slavu zato pokušava steći pretačući misli u svoje kolumne koje blješte sa stranica Jutarnjega lista, mnogim Hrvatima ne baš omiljene tiskovine. Ali, pustimo Jutarnji. Znate li čega se naša Jelena boji? Boji se Jelena obnavljanja domoljublja jer ne zna kako se ne bojati nacionalizma u nas. O Bože, pa što to ima toliko loše u tome da svaki Hrvat i onaj koji se tako osjeća ljubi svoju Hrvatsku. Hrvatsku za koju su se borili naši očevi, majke, sinovi i svi oni koji su živote položili na oltar naše male, a tako velike domovine. Velike onoliko koliko su velike žrtve koje su za nju pale. Što to ima loše u tome da svaki Hrvat ljubi svoju zemlju, zemlju koju su naši preci stoljećima sanjali, a koja nam je dana na dlanu, koja je plaćena krvlju hrvatskih branitelja? Svoj stav lijepa je Jelena argumentirala objašnjavajući tako zainteresiranoj javnosti zbog čega ne treba ljubiti našu Hrvatsku.

“No, nismo li svjedoci da su se nacionalnost i vjeroispovijest na ovim prostorima koristile za potpuno pogrešne agende godinama, desetljećima, ako ne i stoljećima? Kako se, zaboga, NE bojati nacionalizma u nas? Čuju se one klasične floskule tipa: ljubav prema domovini nije sramotna. A tko je tvrdio da jest? Moj me otac s ratišta to nije učio, dapače. No kasnije, kad se ljubav prema domovini iskorištavala za mazanje očiju GRAĐANIMA (ah, kako samo volim ovu riječ, jer riječi su bitne, a manipulacija istima opasna igra), a sve u svrhu krađe, osobnog profita i kriminala, stvorila se u njemu jedna brana koja se zakračunala i ne dopušta da se osjeća ni označava nacionalistom. Ljubav i ponos – da, ali tih, intiman, skroman, zadržan za sebe”, napisala je Jelena.

No, draga Jelena tko je uopće rekao da su ljubitelji domovine oni koji su je pokrali? Tko uopće može definirati one koji Hrvatsku trebaju i smiju ljubiti? I zašto bi ta ljubav bila diskretna? Zašto ako je iskrena ljubav ne bi smijela biti glasna i izražena? Zašto onda ti svoju ljubavnu vezu nisi sakrila, diskretno je zadržala za sebe već je prštala sa svih naslovnica? Zašto ljubav prema domovini treba biti manja i tiša od ljubavi prema voljenoj osobi?

“Da, u Hrvatskoj nacionalizam ima negativnu odrednicu i žao mi je, predsjednice Grabar Kitarović, što je tako, ali za to su krivi prethodnici iz vaše stranke, koji su nas dvadeset godina razdvajali i dojili lošim mlijekom, nadajući se da će tadašnja djeca, poput mene, izrasti u “dobre Hrvate”. A što je točno bio ideal? Hrvat koji nema rodbinu u Srbiji. Ili ih barem niječe! Hrvat koji ne podnosi i ne priznaje sve što je drugačije od njega. A kako to postići? Uzgojem straha od drugačijeg. Ima li uopće zdravog nacionalizma, filozofsko je pitanje”, nizala je Jelena svoje stavove u još jednu kolumnu.

No, nejasno je zašto bi se domoljublje, pa čak i nacionalizam povezivao s bilo kojom strankom? I tko to u Hrvatskoj gaji strah od drugačijeg? Možda Vukovarke koje svakodnevno sreću svoje silovatelje? Jesu li to možda majke koje traže leševe svojih sinova? Ili žene koje su izgubile svoje muževe? Znači li strah od domoljublja i poruku da trebamo zaboraviti sve ono što se događalo? Jer dobre hrvatske majke i hrvatski branitelji, mnogima su oprostili. Oprostili, spuštajući glavu nad vlastitom žrtvom. Nejasno je i zašto bi se ljubav prema Hrvatskoj vezivala sa Srbijom. Nejasno je zašto ljubav treba definirati. Jer kao što sama kolumnistice kaže – ona svoju Hrvatsku voli na svoj način, i ne bi li onda svaki građanin ove zemlje imao pravo voljeti svoju zemlju onako kako želi. Ili bi možda tolerantni članovi ovoga društva koji na svijet oko sebe gledaju s visoka iz jednog kuta sve nas ostale obične smrtnike trebao učiti što je ljubav. Ma tko si uopće to može i smije dozvoliti? I nije li pobogu dosta lekcija iz morala koje hrvatskom puku drže oni koji se ljubavi prema Hrvatskoj boje? Te na koncu ne pokazuje li naš hrvatski narod svoje velika srce ljubeći čak i osrednje sapunice u kojima se prikazivala Jelena Veljača.

Autor: I.Delić/Dnevno.hr