spomen pohod jazovka 2015.

U spomen na ubijene ranjenike koje je zločinačka partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica, te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovku kod Sošica, u ponedjeljak je u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug “Jazovka” i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održan pohod na mjesto tog stratišta, gdje su pronađeni ostaci 447 žrtava.

Spomen pohodu je prisustvovalo više tisuća hodočasnika, uglavnom mladih Hrvata iz Zagreba i zagrebačke okolice.

Prema riječima organizatora, to je prvi put da je netko na čelu neke državne institucije priznao postojanje mučki pobijenih žrtava pobacanih u tu jamu.

Izaslanica predsjendice Bruna Esih, koja je u pored jame u čast žrtvama položila vijenac, poručila je da se u Hrvatskoj ne provodi i ne postoji fašizacija društva, već se ona izmišlja kao povod i opravdanje za obračun s političkim neistomišljenicima.

“Mi ovdje i na drugim stratištima svoga naroda ne žalimo za propalim državnim tvorevina koje god one bile, jer svoju državu imamo i ona je dovoljno velika da bude dom svih onih koji je vole i poštuju”, rekla je Bruna Esih. Dodala je kako ne traže vraćanje u povijest, već vraćanje dostojanstva žrtvama.

Ispričala je kako je 2000. ukinuta Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, koja je dotad utvrdila postojanje ostataka 447 žrtava, a u sljedećih 15 godina niti jedna državna institucija nije preuzela njezinu misiju i zadatak. Poručila je, međutim, kako na istini treba ustrajati jer je preduvjet za bolju budućnost, prestanak manipulacije mrtvima, kao i manipulacije živima putem istih ideoloških obrazaca koji su primjenjivani u poraću 1945.

spomen pohod jazovka 2015.

Predsjednik udruge Boris Prebeg kazao je da 25 godina govore o pobijenim ljudima koji su bačeni u tu strahotnu jamu samo zato što su voljeli Hrvatsku, ali da se vlasti nadalje oglušuju i namjerno uništavaju sve što je Hrvatsko, te mlade tjeraju u tuđinu. “Danas u Brezovici slavi se prvi hitac ispaljen u Hrvatsku državu od strane članova Komunističke partije Jugoslavije”, kazao je Prebeg.

Dodao je da su pripadnici tih postrojbi ubijali branitelje domovine Hrvatske od Bleiburga preko Slovenije do ostatka tadašnje Jugoslavije. “Mi Hrvati 90-ih godina smo im oprostili ta zvjerstva, ali oni i dan danas veličaju Tita, jugoslavenstvo, zvjezdu petokraku i druge simbole pod kojima se ubijalo bez suda i zakona”, kazao je Prebeg, koji se zbog toga zauzeo za lustraciju. Govor je zaključio pozdravom “Za dom i sve za Hrvatsku”.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak kazao je u propovjedi kako je laž pogubna za svako društvo, jer razdire njegovo tkivo i povjerenje među ljudima. “Zar ne prepoznajemo u ovoj rečenici stanje društvenih odnosa u našoj domovini. Ta laž u mnogima još uvijek živi i razdire tkivo društvenih odnosa”, rekao je.

Ustvrdio je kako su desetljećima prikrivane razne Jazovke i Hude jame, a oni koji su ubijali žrtve i bacali ih u njih mislili su da se zločini nikad neće otkriti.

U jami Jazovka još se uvijek nalaze kosti žrtava, a kod tog mjesta u njihovu čast su se uz prestavnike udruga i svećenstvo, među kojim je bio i vojni ordinarij Juraj Jezerinac, okupili brojni građani sa zastavama i domoljubnim oznakama.

Autor: Sloboda.hr/Hina