tihomir orešković mmf

Tihomir Orešković jutros se sastao s novim ministrima u Banskim dvorima te im dao nekoliko dana da se upoznaju sa stanjem u svojim resorima. Novinarima je rekao kako sljedeći tjedan MMF dolazi u Hrvatsku.

“Drugi tjedan imamo sastanak s MMF-om, oni dolaze i ja sam uvjeren da ćemo u kratkom vremenu imati sastanak i s Europskom komisijom tako da trebamo što prije biti spremni, shvatiti u kojoj smo situaciji i da se spremimo za taj najbitniji proračun koji nas čeka. Nemamo vremena, radit ćemo i danas i sutra i dok stvari ne budu na mjestu”, rekao je Orešković.

Poručio je kako je ministrima na radnome sastanku u Banskim dvorima naložio da prouče proračune ministarstava koje preuzimaju, kako bi se što prije moglo početi s izradom i definiranjem državnog proračuna za ovu godinu.

“Jučer smo kratko slavili i danas u 10 sati krenuli s radom”, izjavio je premijer Orešković novinarima na Markovome trgu po izlasku iz Banskih dvora, gdje je prijepodne održan prvi radni sastanak nove hrvatske Vlade, nakon što je ona kasno sinoć dobila potporu u Hrvatskome saboru.

Glavna je tema današnjeg razgovora bila primopredaja ministarstava i izrada proračuna za ovu godinu, naglasio je Orešković.

Do sada su primopredaje obavljene u četiri ministarstva – MUP, obrane, financija te vanjski poslovi, a preostale bi, osim u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta zbog obveza novog ministra Predraga Šustara, trebale biti održane u ponedjeljak.

Orešković je od ministara zatražio, kako je potvrdio novinarima, da mu do srijede podnesu izvješće o stanju (“status report”).

“Tražio sam i da se udube u budžete, da dobro razumiju svoje rashode i da što prije počnemo definirati proračun”, naglasio je.

Orešković: Hrvatska nema vremena

Izradu proračuna kao najbitniju stvar istaknuli su i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te novi ministar financija Zdravko Marić.

Karamarko je kazao kako se upravo o proračunu najviše razgovaralo na sastanku – o “rashodovnoj strani, uštedama, odnosu s Bruxellesom, očekivanjima Bruxellesa” te dinamici rada.

Odbacio je, na upit novinara, postojanje bilo kakvog problema u činjenici da prvom sastanku nove Vlade nije nazočio potpredsjednik Božo Petrov koji je noćas, nakon što je potvrđena nova Vlada, zbog obveza otišao u Metković.

“Ne vidim u čemu je problem. Evo, u telefonskom smo kontaktu, sad smo razgovarali, nije nikakav problem”, dodao je.

Ministar financija Marić je rekao da će u idućih nekoliko dana svi novi ministri “duboko ući u svoje proračune”.

“Ministarstvo financija i ja osobno stojimo im na raspolaganju. Radimo u tom smjeru da čim prije krenemo u proces planiranja i pripremanja proračuna”, rekao je po izlasku iz Banskih dvora.

Izvor: Sloboda.hr/Hina