gordan jandroković, hdz, za dom spremni, hosFoto: HDZ

Predsjednik Hrvatskog saborara, Gordan Jandroković, gostovao je u Dnevniku N1 televizije u 18h i pritom se osvrnuo na aktualnosti.

Jandroković se, između ostalih tema, osvrnuo i na ”mučenje’ Vlade s HOS-ovim pločama.

”Odmah u startu smo rekli da će se to rješenje tražiti u dva koraka. Dakle, prvi korak je bilo izmještanje ploče iz Jasenovca u Novsku. Jasenovac je takvo mjesto u kojem nazivu ili pozdravu Za dom spremni sasvim sigurno nema mjesta”, a na nezadovoljstvo Pupovca dodao je kako ima puno onih koji nisu zadovoljni, ali će tražiti rješenje da što više ljudi bude zadovoljno.

O pokliču ”Za dom spremni”, rekao je kako je to dosta kompleksno pitanje jer ima dvije razine.

”Kad je korišten kao ustaški pozdrav, on je apsolutno neprihvatljiv i od prvoga trenutka mislim da sam bio jasan, govorio sam više puta o toj temi, dakle, Za dom spremni je ustaški pozdrav koji nije prihvatljiv. Korišten je u okviru jednoga grba tijekom Domovinskoga rata i tamo taj pozdrav stoji, zakonski je to legalizirano, dakle, ne od strane ove Vlade, nego od 2003. To je bila vlada onih koji to sada napadaju i zgražaju se kako je moguće da takav pozdrav uopće postoji u okviru toga grba. Taj grb je registriran u okviru SDP-ove Vlade. Molim vas da se to jasno i glasno kaže i registrira”, istaknuo je Jandroković.

”Sve sam vam rekao što sam imao. Rekao sam da ustaški pozdrav Za dom spremni nije prihvatljiv i treba ga zakonski zabraniti, ali isto tako treba voditi računa o kontekstu u kojem se pojavljuje u grbu ove braniteljske udruge”, izjavio je Jandroković za N1.

Izvor: Sloboda.hr/N1