hrvatsko oružje vojna oprema izvoz

Prije nekoliko su dana u državnoj agenciji Alan mogli otvoriti šampanjac, jer je realiziran još jedan izvozni posao.

Razlog za slavlje nije bila količina izvezenih pištolja poznatog karlovačkog proizvođača HS Produkta – 1000 komada s pripadajućom opremom za potrebe policije i vojske Tunisa, vrijednih oko 3,5 milijuna kuna, jer HS Produkt je od 2000. izvezao nekoliko milijuna pištolja – nego činjenica da je hrvatska vojna industrija stekla još jednog kupca, a uspjela je na natječaju izgurati konkurente, austijski “Glock” i švicarski “SIG”, donosi Poslovni.hr. Kako kaže direktor Alana Ivica Nekić, “da bi zaključio jedan posao, trebaš odraditi stotinjak sastanaka, prezentacija, no kada se jednom ‘otvori’, posao će krenuti”. Tako će biti i u slučaju Tunižana, koji su u Hrvatskoj proveli 6 dana, preuzeli oružje i predbilježili se za kupnju novih količina pištolja, kao i hrvatskih jurišnih VHS pušaka, koje također proizvode Karlovčani.

Zanimljivost je da su Tunižani imali posebni zahtjev, ugradnju dodatne mehaničke kočnice na pištolju, te je tako nastala i “tuniška varijanta HS 2000”. Ova priča dobro simbolizira stanje u hrvatskoj vojnoj industriji, koja postaje sve značajniji izvoznik. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, a iz izvora Državnog zavoda za statistiku, u 2011. izvezeno je oružja i vojne opreme u vrijednosti 62,7 milijuna američkih dolara, u 2012. za 90,3 milijuna, a u 2013. izvoz je skočio na 141.7 milijuna dolara. Međutim, to su nepotpuni podaci. U agenciji Alan procijenjuju da je ukupni izvoz oružja i vojne opreme u 2013. iznosio oko 190 milijuna dolara. Lavoski dio izvoza odnosi se na HS Produkt i proizvođača kaciga “Šestan-Busch”. Slijedi zagrebački “DOK-ING”, jednako svjetski poznati proizvođač robotskih strojeva za razminiranje i gašenje požara, pa nekoliko brodograđevnih tvrtki koje izvoze patrolne čamce za policije i obalne straže u nekoliko država.

hrvatsko oružje vojna oprema izvoz

U brodogradilištu Viktor Lenac, tako provode remont i preinake elektro-energetskog kompleksa zapovjednog broda 6. flote Američke ratne mornarice USS Mount Whitney, što je posao vrijedan preko 20 milijuna dolara. Izvoznici su i proizvođači vojnih uniformi i opreme (KROKO), te proizvođači obuće INKOP, Borovo, Jelen… Željko Pavlin, direktor karlovačkog HS Produkta kaže da će u 2014. ostvariti približno iste financijske rezultate kao i prošle godine, kada su izvezli pištolja i pušaka za više od 100 milijuna dolara. Američko tržište pada, no kreće posao s puškama, koje je puno teže prodavati od pištolja koji su u SAD-u u slobodnoj prodaji. Puške se, naprotiv, mogu prodati samo državama.

Ove godine iz HS-a su otišle nove količine pištolja (20.000) i pušaka u Irak, posebno na sjever, u Kurdistan. Uvjeti za izvozni proboj HS Produkta, ali i drugih tvrtki, nastali su kada je MORH, posebno u mandatu Ante Kotromanovića, potpisao ugovore o nabavi i time dao proizvođaču ono najvažnije – referencu i prigodu za testiranje proizvoda. U HV-u već raspolažu s oko 6000 VHS-1 pušaka, a dovršavaju se ispitivanja i na poboljšanoj VHS-2 pušci. Slično se dogodilo i pulskom Tehnomontu, koji je, nakon što je proizveo dva velika patrolna čamca za potrebe hrvatske policije, dobio i posao za obalnu stražu Gibraltara. Inače, Hrvatska povremeno izveze i tzv. neperspektivno oružje, a riječ je o naoružanju korištenom tijekom Domovinskog rata.

Prema neslužbenim podacima, u 2012. je izvezeno 15.000 kalašnjikova (AK-47), koji su, uglavnom otišli u neke afričke i arapske države, u dogovoru s partnerima u NATO-u. Taj posao vrijedio je oko milijun i pol dolara, a kasnije je RH te puške slala i u vidu vojne pomoći, pa “izvoz” nije niti naplaćivala (u Mali, ili Kurdima). Hrvatska je izvezla svoje oružje i vojnu opremu u 40-ak država svijeta, a popis je zanimljiv; Izrael, Uganda, Češka, Kazahstan, BiH, Njemačka, Poljska, Egipat, Portugal, Slovačka, Slovenija, Rusija, Malta, Italija, Grčka, Kuvajt, Mađarska, Latvija, Kosovo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Čile, Nigerija, Ukrajina, Oman, Irak, Filipini, Makedonija, Austrija, Tajland, Nizozemska, Australija, Angola, Kolumbija, Nikaragva, Šri Lanka, Švedska i Srbija.