Najmanje četvero ljudi ubijeno je u izraelskoj vojnoj operaciji u Jeninu na Zapadnoj obali, objavili su u četvrtak palestinski izvori.

Još najmanje 13 osoba je ozlijeđeno, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Ramallahu. Kako se navodi, među poginulima je i jedna žena. Prema spasilačkoj službi palestinskog Crvenog polumjeseca, jutros je situacija na terenu ostala nejasna. Bilo je teško doći do ozlijeđenih.

Glasnogovornik izraelske vojske samo je potvrdio da je ujutro provedena operacija u palestinskom gradu.

Situacija na Zapadnoj obali već je dugo vrlo napeta. Nakon niza napada prošle godine, izraelska vojska ondje redovito provodi racije koje su više puta dovele do smrtonosnih sukoba.

Jenin se smatra uporištem palestinskih militanata.

Ove godine je već 21 Palestinac ubijen u vojnim operacijama ili u vlastitim napadima, uključujući petero mladih. Prošle godine ubijena su 172 Palestinca, što je najveći broj od 2006. godine.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem 1967. Danas tamo živi više od 600.000 izraelskih doseljenika. Palestinci taj teritorij traže za svoju neovisnu državu Palestinu s arapskim istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ALAA BADARNEH