preizborna šutnja predsjednički izbori

Što su nam kandidati za predsjednika države imali poručiti, poručili su. U ponoć je počela izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora, koja traje sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.

Izborna šutnja ima smisla, smatra predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin. “Kroz sve ove izbore moje je iskustvo pokazalo da su ljudi ipak osjetljivi, traže jedan određeni mir neposredno prije samog izbornog dana čuli smo, vidjeli smo promidžbu, ostavite nas sada da saberemo svoje misli i da sada jednostavno donesemo odluku”, smatra.

Zabrana bilo kakve promidžbe odnosi se ne samo na tradicionalne medije, nego i na zabranu slanja SMS-ova pa i na internet – elektroničku poštu i društvene mreže te je Državno izborno povjerenstvo pozvalo sve sudionike da se izborna šutnja i tu poštuje. “I ona se svakako na društvenim mrežama i svim oblicima komuniciranja odnosi na zahtjev za šutnjom u komunikaciji između kandidata, njegovih predlagatelja i birača, dakle tu te komunikacije ne bi trebalo biti uopće. Čak i ako pojedini birači izazivaju da tako kažem neku reakciju od kandidata putem društvenih mreža, ta reakcija treba izostati”, rekao je.

Službena kampnja za predsjedničke izbore trajala je 18 dana. Izborna šutnja znači zabranu svake promidžbe, procjene rezultata, te objavljivanje fotografija, izjava i intervjua kandidata.

Što ako netko šutnju prekrši?

Hrvatin je na ovo pitanje odgovorio da “nema direktnih sankcija, ali najbolja sankcija je u stvari reakcija birača. Poneki put kršenje izborne šutnje, to je ono što isto tako iskustvo kaže, ali ne možemo ga provjeriti, ta izborna promidžba na dan šutnje može imati kontraefekt”, izjavio je.

Nedavnim promjenama Zakona, izborna šutnja i za predsjedničke izbore završava u 19 sati u nedjelju, pa se neće morati čekati ponoć za objavu izbornih rezultata. To je dobro zbog transparentnosti, Hrvatin. “Tu transparentnost nastojimo dokazati da dajemo i javno objavljujemo unos rezultata, što je ranije moguće. To će ove godine biti u 20 sati najkasnije”, najavio je.

Na internetskim stranicama državnog izbornog povjerenstva rezultati će se osvježavati svakih pet minuta, najavio je predsjednik DIP-a.