izbori manjine

Ermina Lekaj Prljaskaj zastupat će zajedno albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu, a Šandor Juhas zastupat će u Hrvatskom saboru mađarsku – pokazuju rezultati parlamentarnih izbora koji su u nedjelju ponovljeni na sedam biračkih mjesta.

Sportskim rječnikom rečeno, i Lekaj Prljaskaj i Juhas, pobjedu su osigurali u foto-finišu, odnosno sa svega nekoliko dobivenih glasova više od protukandidata.

Lekaj Prljaskaj osvojila je 999 biračkih glasova, samo pet više od glavnog protukandidata Idrisa Sulejmanija koji je dobio 994 glasa.

Za Juhasa je glasovalo 2. 218 birača, a za njegova protukandidata Roberta Jankovicsa 2.198, razlika je, dakle, 20 glasova.

Zbog viška listića u glasačkim kutijama prošle nedjelje, 8. studenog, izbori su ponovljeni na sedam biračkih mjesta, po jednom u Osijeku, Pakracu i Slunju te po dva u Zadru i Šibeniku.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je kako su sada obrađeni rezultati sa svih 6. 687 biračkih mjesta, glasovalo je 60, 8 posto od oko 3, 8 milijuna birača.

Relativni pobjednik izbora je HDZ-ova Domoljubna koalicija, no nema potrebnih 76 zastupnika za većinu u Saboru. Iznenađenje izbora je Most nezavisnih lista sa 19 zastupničkih mjesta.

Potpune službene rezultate izbora, DIP će objaviti u ponedjeljak popodne. (Hina)