danska izbori 2015. nacionalisti

Dosadašnja danska premijerka Helle Thorning-Schmidt priznala je poraz na parlamentarnim izborima održanima u četvrtak i najavila odstupanje s mjesta čelnice socijaldemokrata nakon što su se birači odlučili većinu glasova dati oporbi desnog centra, a izniman rezultat na izborima ostvarila je nacionalistička i euroskeptična Danska narodna stranka (DF).

“Nismo dobili izbore, pobijeđeni smo u završnici”, rekla je Thorning-Schmidt, prva premijerka u povijesti Danske, koja je na vlasti bila od 2011.

Danski desni oporbeni blok dobio je 90 mjesta u parlamentu, dok je ljevica dobila 85. Danski parlament ima 179 zastupničkih mjesta. Još nisu poznati rezultati izbora iz dviju bivših danskih kolonija, Grenlandu i Farskih otoka ali oni ne mogu promijeniti konačni izborni rezultat.

danska izbori 2015. nacionalisti“Biti vođa znači znati odstupiti u pravo vrijeme. A pravo vrijeme je sada”, rekla je, najavljujući i da će odstupiti s mjesta predsjednice Stranke socijalnih demokrata na kojem je bila deset godina.

Vođa oporbenog bloka Lars Lokke Rasmussen rekao je da će sada pokušati oformiti vladu ali je vjerojatno da će morati učiniti veće ustupke kako bi dobio potporu DF-a koji je na kraju imao više glasova od njegove Liberalne stranke.

Thorning-Schmidt je najavila da će u petak otići kod kraljice “kako bi joj objavila da vlada podnosi ostavku. Sada je na Larsu Lokkeu Rasmussenu da pokuša oformiti vladu”, kazala je pred okupljenim pristašama.

Oporbeni blok čine nacionalisitčka DF-a i Rasmussenovi liberali, stranke lijevog centra bile su okupljene oko dosadašnje premijerke Thorning-Schmidt.

Veliki pobjednik izbora upravo je Danska narodna stranka koja je dobila 21,1 posto glasova i 15 mjesta.

Socijaldemokrati su bez obzira na poraz ostvarili dobar izborni rezultat, 26,3 posto, dobivši tri mjesta više nego 2011. odnosno 47 zastupničkih mandata.

Izvor: Sloboda.hr/Hina