Izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga odala su u utorak na zagrebačkom groblju Mirogoj počast stožernom generalu Petru Stipetiću, u povodu pete godišnjice njegove smrti.

Državni tajnik Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec zapalili su svijeće i položili cvijeće na grobu pokojnog generala, u Aleji hrvatskih branitelja.

Petar Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci u rujnu 1991.godine, u kojoj je obnašao najviše zapovjedne dužnosti, uključujući i onu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga od 2000.-2002.godine, s koje je otišao u mirovinu.

Prije toga bio je zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Od samih početaka stvaranja moderne Hrvatske, od najtežih dana Domovinskog rata, svojim radom general Stipeti je dao trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske, prvo u pobjedničku silu, a kasnije u modernu vojnu organizaciju, stiče MORH u svom priopćenju.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu dobio je brojna odlikovanja, među kojima su Spomenica Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, medalje Oluja i Bljesak, i brojne druge

General Stipetić rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga je završio Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ml