svinjetina, belgija, uvozFoto: meatmanagement.com

Hrvatska agencija za hranu (HAH) izdala je obavijest za potrošače o opozivu svježeg svinjskog mesa koje se više ne nalazi na tržištu. 

– Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Nacionalna kontakt točka Republike Hrvatske zaprimila je obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja. Količina navedenog lijeka veća je od maksimalno dopuštene količine kako je utvrđeno Uredbom (EU) 37/2010 te se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi – upozorio je HAH koji navode kako su životinje zaklane u belgijskoj klaonici Noordvlees Van Gool, 7. 11. 2016., a obavijest je nadležnom tijelu Republike Hrvatske upućena 6. prosinca.

– Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirala Medven MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom da se isto više ne nalazi na tržištu, subjekt je odmah pokrenuo opoziv od potrošača – priopćio je HAH.

MM Mesna industrija u svom priopćenju navodi da je meso distribuirano na hrvatsko tržište 11. studenog, te da se opoziv odnosi na sljedeće proizvode:

Svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice LOT: 161109HR

Svježa vakumirana svinjetina LOT BROJA: 161110

Inače, sufadiazin je antibiotik koji se inače koristi za liječenje svinja na farmama. MM Mesna industrija ističe kako je distribuirano isključivo svježe meso no kako postoji mogućnost da su ga neki kupci zamrznuli, te ih mole da vrate meso uz predočenje računa.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji