ivica đikić

Znanstvenik Ivan Đikić nedavno je napustio znanstvenu suradnju u Hrvatskoj nakon što je ministru obrazovanja i znanosti Pavi Barišiću izglasano povjerenje u Hrvatskom saboru. Đikić je za svoj odlazak, između ostalog, optužio premijera Andreja Plenkovića, koji je o njemu, kako tvrdi, iznio neistine prilikom rasprave o ministru obrazovanja. Taman kad su se reakcije na njegov ‘odlazak’ stišale, Đikić se ponovno oglasio i postavio premijeru uvjet.

U intervjuu za Večernji list podsjetio je na govor Plenkovića u Saboru.

“Premijer Plenković iznio je neistine da sam slao e-mailove opoziciji s instrukcijama. Jedini političari koji su dobivali moje privatne e-mailove bili su premijer i predsjednik Sabora. Vrlo sam kulturno pozvao premijera da te izjave povuče, jer mislim da su iznesene bez puno razmišljanja u jeku političke borbe s njegovim oponentima u Saboru. On mi nikada nije odgovorio. Samo je u medijima izjavio da je za njega ta stvar završena. Zaista mi je žao da premijer Plenković ne prakticira višu razinu kulture komunikacije i odgovornosti za izrečene riječi”, kaže Đikić.

Ne ljuti se, kaže, na njega, ali i dalje očekuje da kaže da te izjave nisu bile istinite. To je njegov uvjet za povratak.

“Trenutak kada bi premijer Plenković i rektor Anđelinović javno ili privatno povukli neprimjerene izjave iznesene u žaru javne diskusije za mene bi označio nastavak moga znanstvenoga rada u Hrvatskoj”, poručio je Đikić.

Podsjetimo, znanstvenik Ivan Đikić uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz premijerove oštre riječi upućene u Hrvatskom saboru na njegov račun tijekom rasprave o glasovanju povjerenja Barišiću. Plenković je Đikića nazvao “eksternaliziranim savjetnikom jedne političke stranke preko Atlantika” na što je istaknuti znanstvenik reagirao da to nije istina niti je dokazivo.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list/Direktno.hr