navijaci slika

Istraživanje: Biti navijač je opasno po srce!

Tim doktora koje je predvodio Ute Vilbert-Lampen je 2008. godine prikupio podatke iz bolnica u Münchenu kako bi analizirao broj događaja koji su bili povezani s kardiovaskularnim problemima tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2006. godine, prenosi Mashable.

Tim je usporedio broj hospitalizacija uslijed srčanih udara tijekom sedam dana natjecanja nogometne ekipe Njemačke i 24 dana kada ona nije igrala, a promatrani su i periodi prije i nakon natjecanja.

Nakon kontrole faktora kao što su temperatura i zagađenost zraka, tim je izračunao da je rizik za primanje u bolnicu zbog srčanog udara bio veći 2.66 puta tijekom dana kada je nacionalna reprezentacija igrala u usporedbi s kontrolnim periodom.

>>> Istraživanje: Biti navijač je opasno po srce!

Ovo se posebno odnosilo na muškarce, čiji rizik je tih dana bio utrostručen, dok je on za žene bio veći 1.82 puta.

Ovaj rizik za muškarce bio je skoro identičan onom koji je bio zabilježen onom koji se javlja tijekom nekog velikog potresa.

Istraživači najveću krivicu svaljuju na emotivni stres koji se javlja tijekom gledanja utakmice, ali ukazuju i na to da odlazak na utakmicu može promovirati i ponašanja koja nisu u skladu sa zdravim životom poput manjka sna, prejedanja, pušenja i konzumiranja alkohola.

„Postoji rizik između srčanih napada i uzbuđenja povezanog s utakmicom. Dva najdramatičnija trenutka bila su povezana s dvije izuzetno stresne utakmice”, izjavili su istraživači.

Autor: M.M./HRsvijet.net