ivica pandža okran zločin u dvoru crvene beretke

Otkako je lanjskog ljeta najprije na Sarajevo Film Festivalu, a zatim na RTS-u te na nizu televizijskih kanala u Danskoj prikazan film “15 minuta – masakar u Dvoru”, u kojem se za ubojstvo psihički bolesnih i hendikepiranih osoba optužuje Hrvatska vojska, ratni načelnik stožera obrane Sunje, pukovnik Ivica Pandža Orkan čini sve kako bi se otkrili pravi krivci za tu strahotu.

Nakon što je prošlog ljeta podnio kaznenu prijavu i time onemogućio daljnju distribuciju filma koji je sa 250.000 kuna sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar, Orkan se dao u potragu za dokumentacijom koja bi sprala ljagu s HV-a i pomogla da za zločin odgovaraju oni koji su ga i počinili.

“Svi dokazi koje sam prikupio upućuju na to da su stravični zločin u Dvoru tog 8. kolovoza 1995. godine između 14.30 i 15 sati počinili pripadnici Crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije. U Dvoru je tada bilo šest vojski i paravojski, no ne i Hrvatska vojska, što je potvrdio i srbijanski general Mile Novaković koji je na jednom okruglom stolu u Beogradu izjavio da su taj dan prijepodne iz Dvora “istjerali ustaše”, kaže Ivica Pandža Orkan za Večernji list. Sve dokaze koje ima Orkan je voljan ustupiti istražiteljima, ali ga do sada to nitko nije tražio.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list