nada_prkacin_hrt

Dana 7. veljače 2014. ispred zgrade Hrvatske radio televitije u Zagrebu održan je skup potpore suspendiranoj novinarki HRT-a Nadi Prkačin. Skup su organizirali hrvatski branitelji. Proglas hrvatskih branitelja prenosimo u cjelosti:

Poštovani prijatelji,

Nada Prkačin, kojoj svojim prisustvom danas pružamo potporu, ratna je izvjestiteljica HRT-a i urednica više dokumentarnih filmova vezanih za tematiku Domovinskog rata. Između ostalih, tu su “Šlep za rasute terete” i “Osijek – Nepokoreni grad“ kroz koje je pokazala svoje zauzimanje za istinu o Domovinskom ratu. Kao ratna izvjestiteljica dala je velik obol u stvaranju slobodne Hrvatske, a sada proganjana od onih koji u njezinu stvaranju nisu sudjelovali i ništa riskirali, dok je neki od njih nikada nisu niti željeli.

Njezini posljednji uradci, filmovi „Lov na Gotovinu“ i Časni sude, nisam kriv“, bili su povod za njezin progon i diskriminaciju, a samo zbog toga što se usudila uraditi ono što je bila dužnost Hrvatske televizije. Dužnost prema istini i hrvatskom narodu.

Možda bi netko i mogao shvatiti ovu situaciju, da su naši generali u postupku pred Haaškim sudom osuđeni, što su mnogi čak i na HRT-u priželjkivali, ali je neshvatljivo da se ovo događa nakon što su oni obranili Hrvatsku i Domovinski rat te oslobođeni krivnje, a na žalost onih koji su izgubili Jugoslaviju, a ne dobili Hrvatsku.

Goran Radman, nažalost ravnatelj televizije koju još uvijek nazivamo Hrvatskom, unatoč suprotnom mišljenju Programskog vijeće, Nadzornog odbora, Sindikata i što je vjerujemo naj bitnije, Etičkog povjerenstva, samovoljno je Nadi Prkaćin uručio „Odluku o redovnom otkazu ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja“, dokazujući pritom umiješanost, pokroviteljstvo i zaštitu najvišeg političkog vrha koju mu pružaju kao ravnatelju ove protuhrvatske javne ustanove.

Ova se diktatura, na javnoj televiziji čiji opstanak i velike osobne dohotke političkih poslušnika kroz pretplatu osigurava hrvatski narod, napokon mora zaustaviti. Ona je postala otvoreni servis političkih elita, a ne onih koji je financiraju i koji su njeni stvarni vlasnici.

Hrvatski branitelji i stradalnici nisu više samo nezadovoljni i ogorčeni protuhrvatskom uređivačkom politikom, već to u njima pobuđuje ljutnju i sve se otvorenije tome suprotstavljaju.
Krajnje je vrijeme da se na Hrvatskoj televiziji, a kao početak procesa u državnom vrhu,
započne sa lustracijom na svim razinama. Prije svega se to odnosi na ravnatelje, programsku i uređivačku strukturu, a nimalo važnije i na same novinare te da se ona tako ponovo stavi na uslugu hrvatskim građanima.

Ovo je odraz naše potpore Nadi Prkačin kao i svim ostalim na slične načine diskriminiranim novinarima, ali i nada da će se Nada Prkačin vrlo brzo vratiti u novo, zdravije okruženje na Hrvatskoj radio-televiziji kada istina pronađe put i to na mnogo odgovorniju poziciju koju je svojim radom zaslužila.
Ovo je mirni skup potpore, dok će građani, a prije svega branitelji i stradalnici dovedeni do ruba tolerancije, odlučiti kada će se pretvoriti u prosvjed širih razmjera.

Prijateljice Nado, vjerujemo da će nas tvoja situacija još više zbližiti i da ćemo razviti još veću suradnju, a mi smo iznimno ponosni što surađujemo sa hrabrom i odlučnom osobom kakva si ti. Zahvaljujemo ti na svemu što si učinila za našu Hrvatsku.

S poštovanjem,
Za inicijativu: Renato Šelj, predsjednik HVIDR-e Črnomerec

 

Autor: F.Č.
Foto: Dragovoljac.com