sarajevo islamska država veleposlanstvo japan

Veleposlanstva Japana i Saudijske Arabije u Sarajevu pod pojačanim su mjerama osiguranja nakon što su u glasilu bliskom Islamskoj državi (IS) označena kao potencijalne mete napada, potvrdio je u petak Mirsad Vilić, čelnik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

“Postoje veleposlanstva koja se osiguravaju po nekom većem stupnju sigurnosti, ali smo dodatne mjere zasad poduzeli samo prema ovim veleposlanstvima”, kazao je za portal “Klix” čelnik tijela za zaštitu sjedišta državne vlasti i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U časopisu pod naslovom “Dabiq” izrijekom je pomenuto Sarajevo kao mjesto gdje bi trebalo izvesti terorističke napade. IS je poziv uputio svim simpatizerima koji se ne bore u Siriji ili Iraku i savjetuje im da umjesto toga napadaju dostupne ciljeve.

“Što nas sprječava da napadnemo misije Japana u Bosni i Hercegovini, Maleziji i Indoneziji? Ili saudijske diplomate u Tirani (Albanija), Sarajevu (Bosna) i Prištini (Kosovo)?”, stoji u tekstu u posljednjem izdanju IS-ova glasila.

Zbog tih je prijetnji japanska vlada već naredila pojačane mjere osiguranja svojih diplomatskih predstavništava. (Hina)