islamska država egipat

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je u nedjelju videosnimku pogubljenja osoba koje je predstavila kao egipatske kršćane, kopte koje je nedavno bila otela u Libiji.

Na snimkama objavljenim na mrežnim stranicama kojima se koristi IS, osobe u narančastim odijelima, sličnim onima koje su nosili taoci koje je džihadistička skupina nedavno pogubila u Siriji, poredani su na plaži s rukama u lisičinama na leđima, nakon čega im krvnici odrubljuju glavu nožem.

U posljednjem broju časopisa El Dabiq, koji izlazi na engleskom jeziku, od četvrtka, objavljen je napis o otmici 21 egipatskog kopta, popraćen fotografijama sličnim onima na videosnimci objavljenoj u nedjelju.

Libijski ogranak IS-a izvijestio je u siječnju da je oteo 21 egipatskog kopta u Libiji, a i Kairo je potvrdio da je 20 njegovih državljana oteto u toj susjednoj zemlji u dvama odvojenim napadima.
Nedjeljna videosnimka nosi naziv: “Poruka potpisana krvlju upućena narodu Križa”, a u titlu se navodi da je upućena “narodu Križa vjernom neprijateljskoj egipatskoj Crkvi”. (h)