isil toyota

Američko ministarstvo financija ovih je dana pokrenulo istragu vezanu za potpuno nove Toyotine kamionete koje masovno koriste pripadnici tzv. Islamske države, a u istragu su uključeni i čelnici japanskog proizvođača automobila koji se mogu vidjeti na gotovo svakoj snimci islamističkih terorista u Siriji, Iraku i Libiji.

Istraga je pokrenuta, iako je američko ministarstvo obrane još ranije samo doniralo spomenute kamionete sirijskim oporbenim snagama, a koje su u sukobima zarobili pripadnici ISIL-a, a neke su dobili kada su im prebjegle snage koje su financirali Amerikanci iz džepova svojih poreznih obveznika.

Čelnici Toyote na upite iz ministarstva odmah su odgovorili kako ne znaju kako su u ruke ISIL-a dospjeli popularni pick-upovi, ali i kako podupiru napore oformljene posebne skupine američkog ministarstva financija koja ima cilj spriječiti dotoke novca i dobara u ruke terorističkih skupina.

Pitanje odakle nove Toyote u rukama terorista još ranije je postavio Lukman Faily, irački veleposlanik u Sjedinjenim Državama, koji je naglasio kako je u više navrata postavio to pitanje svojim susjedima na Bliskom istoku, osobito Sirijcima.

Čini se kako je ministarstvo financija odaslalo pitanje na krivu adresu te bi odgovor trebalo potražiti u američkom ministarstvu obrane koje je prošle godine odobrilo slanje čitave flote Toyotinih kamioneta oporbenoj Sirijskoj slobodnoj vojsci.

Naime, američki radio PRI je nedavno objavio kako su Toyotini kamioneti visoko na ljestvici želja Slobodne sirijske vojske, dodajući kako je američko ministarstvo obrane u sklopu akcije slanja pomoći koja isključuje oružje poslalo sirijskim pobunjenicima 43 Toyotina kamioneta Hilux koji su zbog svojih terenskih sposobnosti i izdržljivosti u bliskoistočnim pustinjama visoko na cijeni.

Američke darove Slobodnoj sirijskoj vojsci nahvalio je i savjetnik Sirijske nacionalne koalicije Oubai Shahbander koji je izjavio kako posebna oprema kojom su opremljene Toyote Hilux predstavlja ‘snagu kojom se skromno naoružane oporbene snage suprotstavljaju regularnoj sirijskoj vojsci, ali i ISIL-u.

‘Bez njih ne bi mogli dopremati vojnike i oružje na teren, a pojedini primjerci pretvoreni su u oklopna vozila’ kazao je Shahbander koji savjetuje sirijsku oporbu iz Washingtona.

Britanska vlada je također priznala kako je sirijskoj opremi donirala kamionete, o čemu je još ranije pisao dnevni list The Independent.

Prema pisanju lista, britanska vlada poslala je sirijskoj oporbi ‘nesmrtonosnu opremu’ vrijednu osam milijuna funti, a koja uključuje četiri kamioneta s pogonom na sva četiri kotača i protubalističkom zaštitom, 20 pancirnih kompleta, četiri kamiona, šest kamioneta s pogonom 4×4, pet pick-upova bez protubalističke zaštite, jedno vozilo za popravak, četiri viličara, tri seta za popravak kamioneta, 130 solarnih baterija, 400 radio-uređaja, pročišćivače vode, laptope, satelitske telefone i printere.

Izvor: tportal