imigranti švedska azil privatni avion cesna

Deset imigranata unajmilo je privatni mlažnjak kako bi otišli u Švedsku tražiti azil. Dozvole za trajni ostanak i doživotna socijalna pomoć više su od običnih mamaca za sve veći broj imigranata u Švedskoj.

Sve veća diskusija počela se razvijati o tome trebaju li azilanti, koji dolaze u Skandinaviju, zaista zaštitu i pomoć. U Švedskoj mnogi dobivaju azil samo na osnovu nacionalne pripadnosti. Ovo su na umu imali i desetorica koji su unajmili privatni mlažnjak kako bi odletjeli u Švedsku tražiti azil. Dvojici od njih, koji su iz Sirije, već je dana dozvola za trajni ostanak.

Privatni mlažnjak sletio je na aerodrom Sturup kod Malmöa, izvjestio je Fria Tider.

imigranti švedska azil privatni avion cesna

Avion Cessna 680 došao je iz Bejruta, vozeći deset azilanata koji su zatim predani Imigracijskom uredu, a dvojici je odmah dana trajna dozvola za boravak samo zato jer su iz Sirije. Švedski Imigracijski ured odlučio je da svi imigranti iz Sirije automatski dobivaju trajnu dozvolu za ostanak i doživotnu socijalnu pomoć.

Vlasnik aviona je egipatska aviokompanija Smart Aviation. Oni u svojoj ponudi nude ekskluzivne poslovne letove. Dvojica pilota, obojica u 50-ima, ispitivani su od strane policije i uhićeni su zbog sumnje na trgovinu ljudima. Jedna žena iz Libanona također je osumnjičena.

>>> Bivši švedski premijer: Imigranti su ti koji stvaraju novu Švedsku, a ne Šveđani. Njima pripada Švedska.

Ako budu osuđeni za krijumčarenje ljudi, avion u vrijednosti 55 milijuna švedskih kruna biti će zaplijenjen od strane švedskih vlasti. Dakako, imigranti neće biti deportirani, što je kud i kamo bitnija stavka. No, na to smo već navikli.

Izvor: Sloboda.hr/Fria Tider/Pandora