zlatko hasanbegović ministar kulture intervju

Hrvatski ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović dao je intervju za talijanski dnevni list Il Piccolo, u kojemu je progorovorio o svim kontroverzama koje mu se stavljaju na teret.

Ministre, vlada čiji ste član proživljava trenutke velike krize. Premijer traži ostavke dvaju svojih potpredsjednika, Petrova (Most) i Karamarka (HDZ); potonji odgovara uskrativši mu svoju podršku vladi; a sada drugi ključan čovjek u HDZ-u traži od Karamarka da odstupi. Što se događa?

Službena izjava stranačkog vrha HDZ-a bila je da premijer ne uživa povjerenje a konačna odluka o tome ovisit će o parlamentarnoj proceduri i odnosima snaga u Hrvatskome saboru.

Otkada ste imenovani ministrom, optuživani ste da ste revizionist, da ste filoustaša. Kako to?

To je difamacijska kampanja koja nije utemeljena niti na jednoj činjenici. Već sam bio pojasnio kako je Nezavisna država Hrvatska bila najveći moralni neuspjeh ove zemlje. Osudio sam i njen režim i njezine zločine.

Ove godine židovska je zajednica po prvi puta bojkotirala službenu komemoraciju u Jasenovcu, hrvatskom koncentracijskom logoru. Je li to šteta?

Da, već sam izrazio svoje nezadovoljstvo. No, vođe židovske zajednice donijeli su političke odluke. Vlada je htjela komemoraciju bez političkih govora, a nekima to ne odgovara.

Činjenica da ste umanjili broj žrtava u koncentracijskom logoru nekoliko dana ranije nije mogla pomoći…

Bilo je manipulacija brojkom žrtava logora, koja je bila više puta uvećana. O tome se nije moglo govoriti u vrijeme Jugoslavije, ali sada se moramo suočiti s tom temom.

Jedan europski diplomat u Zagrebu rekao nam je da ”će biti teško surađivati s Ministarstvom kulture”, dok ste vi na tom mjestu. Biste li bili spremni odstupiti za dobrobit zemlje?

Nemam nikakvu namjeru dati ostavku. Nije me imenovao niti jedan strani veleposlanik i odgovoran sam samo parlamentu i hrvatskome narodu. Štoviše, nekoliko veleposlanika mi je izrazilo solidarnost i već sam potpisao bilateralne sporazume s Kosovom, Mađarskom, Albanijom, Kinom, a uskoro ću i s Češkom.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel strahuje da Vlada neće financirati program Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Je li to točno?

Rekao sam gradonačelniku da ćemo financirati one projekte koje ćemo gradu ostaviti u naslijeđe, ali ne događanja koja će se završiti u 2020. Osim toga, iskustva ”europskih prijestolnica kulture” nužno ne pokazuju da gradovi, koji dobiju više sredstava od svoje Vlade, ostvare i veći uspjeh.

Zašto ste odlučili smanjiti sredstva Editu, izdavačkoj kući talijanskog lista “La Voce del Popolo”?

Jer dnevnike manjina ne financira Ministarstvo kulture, nego Ured za nacionalne manjine, koji ima zaseban proračun. Ova iznimka je rezultat političkog dogovora iz 2004. godine između premijera Sanadera i predstavnika talijanske manjine Radina, a ja nisam spreman plaćati takvu cijenu.

Tko će sada platiti taj kredit, koji ste smanjili za 50 posto i koji će potpuno nestati u 2017.?

Ne znam, EDIT također financiraju talijanska vlada, Savjet za nacionalne manjine i lokalna vlast.

Zašto ste smanjili sredstva nacionalnom kazalištu u Rijeci?

Jer kriteriji Ministarstva nisu ispunjeni, za svrhu utrošenih sredstava.

Nije li razlog tome što je na čelu Kazališta Oliver Frljić, protivnik hrvatske desnice?

Frljić je ideološki aktivist, ali je i državni zaposlenik, upravlja javnim kazalištem, ne bi trebao iskorištavati tu poziciju za aktivizam. Učinite to privatno, u alternativnom kazalištu ili u području eksperimentalne umjetnosti.

Više od 70 novinara izgubilo je posao na HRT-u, državnoj televiziji, nakon što je trenutačna vlast postavila ravnatelja, taj isti je postao objekt kritike od strane Hrvatskog novinarskog društva (HND). Zašto?

Nemam nikakav odnos s HRT-om kao što nikad nisam imao odnos s novim Ravnateljem, prvi put sam ga susreo prije deset dana. Nažalost, HND je u rukama ideoloških aktivista kojima bi bilo bolje da se bave zaštitom novinara.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr/Il Piccolo