Institut Ruđer Bošković i ove godine otvara svoja vrata svim posjetiteljima u zabavnoj i uzbudljivoj znanstvenoj pustolovini ‘Misija IRB-a 2015: Potraga za jezgrama’ u subotu, 13. lipnja od 10 do 17 sati u Bijeničkoj 54.

Jezgre, jezgre svuda oko nas

Institut Ruđer BoškovićFizičari, kemičari, biolozi, medicinari, geolozi, ICT stručnjaci ili knjižničari – svi oni ponekad tragaju za jezgrom, ali nisu sve jezgre iste! Znate li ih vi razlikovati? Znate li što su atomske jezgre, anoksične jezgre ili stanične jezgre? Zanima vas koji se plemeniti plin krije u jezgri energetike budućnosti ili pak želite saznati kako osjećamo molekule mirisa i što čini parfeme tako skupima? Možda se ipak želite uključiti u potragu za povijesnom jezgrom Instituta? Ili ste više knjiški tip pa vas zanima kakvu jezgru znanja skriva naša bogata knjižnica? Pregršt je mogućnosti koje možete istražiti u velikoj potrazi IRB-a stoga se pozivaju svi posjetitelji da dođu na Ruđer i ludo se zabave uz pokuse, predavanja, kvizove, jezgre i nagrade!

Bogati program dana otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković, vjerujemo, oduševit će jednako one najmlađe, školarce te njihove roditelje, bake i djedove!

Pokusi na livadama, pod šatorima i laboratorijima Ruđera

Ove godine za posjetitelje je organizirano 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje su smještene u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima te tragati za skrivenim jezgrama, a za svoje znanje osvojiti brojne nagrade! Pored toga, dobro uigrana ekipa mladih znanstvenika pripremila je ‘Ruđerov’ znanstveni kviz, a i ove godine Institut će ugostit brojne prijatelje popularizatore znanosti i studentske udruge, pa će posjetitelji moći uživati u kemijskim čarolijama, fizici ekspres, znanstvenom origamiju i fora radionicama.

Potraga za povijesnim blagom IRB-a uz pratnju Tesle i Ruđera Boškovića

Posebno ovogodišnje iznenađenje je potraga za povijesnim blagom ‘Ruđera’ u sklopu kojeg će posjetitelji morati izvršiti različite zadatke, riješiti izazovne zagonetke, a svaki novi odgovor kojeg dobiju vrijedan im je trag u potrazi koja će ih dovesti na početak priče o Institutu Ruđer Bošković. Svako znanje koje naši posjetitelji pokažu i svaka uspješno pronađena jezgra, donosi i neku lijepu nagradu. Kroz cijelu potragu posjetitelje će voditi i velikani hrvatske znanosti poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a za one najmlađe pobrinut će se svima poznati profesor Baltazar u posebnom programu, a organizatori pripremaju i brojna druga iznenađenja i nagrade!

Imaš tri godine? I ti možeš biti znanstvenik na jedan dan!

Za najmlađe posjetitelje pripremljeno je posebno iznenađenje, postaju ‘Postani znanstvenik na jedan dan’. Za ovu aktivnost posebno smo opremili male laboratorije, kute i epruvete ne bi li omogućili najmlađim znanstvenicima da uživaju u kemijskim čarolijama, a one najbolje se naravno nagrađuje s mini-znanstvenim setovima kako bi kod kuće mogli ponoviti naučene pokuse.

Izvor: tportal