Jedan je muškarac u indijskoj državi Bihar prošle godine primio cjepivo protiv covida-19 najmanje osam puta, izjavio je tamošnji zdravstveni dužnosnik.

No, 65-godišnji Brahmdeo Mandal, o kojem je riječ, tvrdi da je primio čak 11 doza.

Taj umirovljeni poštar kaže kako su mu injekcije pomogle da se riješi bolova i ostane zdrav. Tvrdi da nije pretrpio nikakve štetne posljedice zbog toga, prenosi BBC.

Mondala su na kraju ipak spriječili da primi, kako tvrdi, 12. dozu cjepiva u kampu za cijepljenje prošlog tjedna.

U tijeku je istraga da bi se otkrilo kako je Mandal, koji živi sa svojom obitelji u okrugu Madhepura, uspio dobiti toliko doza cjepiva.

“Već smo pronašli dokaze da je primio osam doza na četiri različita mjesta”, rekao je Amarendra Pratap Shahi, kirurg iz Madhepure.

Otkako je 16. siječnja prošle godine započelo cijepljenje, Indija uglavnom upotrebljava dva lokalno proizvedena cjepiva, Covishield i Covaxin.

Dvije doze u razmaku od pola sata

Cijepljenje je dobrovoljno, a više od 90.000 centara, uglavnom državnih, nudi injekcije diljem zemlje.

To uključuje i kampove za cijepljenje koji nude ulazak bez prethodne online registracije. Za registraciju korisnik treba dostaviti dokaz o identitetu – biometrijsku iskaznicu, glasačku iskaznicu ili vozačku dozvolu.

Podaci se potom učitavaju na indijski portal o cijepljenju CoWin.

Ranim istragama je otkriveno da je Mandal uspio primiti “dvije doze u razmaku od pola sata” istoga dana i svaki od tih uboda “bio je registriran na portalu”.

“Zbunjeni smo kako se to moglo dogoditi. Čini se da se radi o nekakvom kvaru na portalu. Također pokušavamo otkriti je li bilo nemara osoba koje su upravljale centrima za cijepljenje”, rekao je Shahi.

Stručnjak za javno zdravstvo, Chandrakant Lahariya, rekao je za BBC kako je “jedini način” da se to dogodi taj da se podaci o cijepljenju učitaju na portal s velikim kašnjenjem.

“No, i dalje se pitam kako to nije otkriveno nakon toliko injekcija tijekom toliko dugo vremena”.

Mandal, koji je vodio detaljne, rukom pisane bilješke o datumima, vremenu i kampovima za cijepljenje, tvrdi da je primio 11 doza između veljače i prosinca prošle godine.

‘Nestali su moji bolovi’

On je za BBC rekao kako je putovao u kampove za cijepljenje diljem Madhepure, pa čak i u najmanje dva susjedna okruga, jedan udaljen više od 100 kilometara, da bi primio cjepivo. Za registraciju na njihovim stranicama koristio je različite osobne iskaznice.

Mandal kaže da je bio “nadriliječnik praktikant” u svom selu prije nego što je preuzeo posao poštara pa je “znao nešto o bolestima”.

“Nakon injekcija bolovi u mojem tijelu su nestali. Prije sam imao bolove u koljenima i hodao sam sa štapom. Sada više ne. Osjećam se dobro”, rekao je Mandal.

Groznica, glavobolja, umor i bol, uglavnom blage do umjerene, najčešće su prijavljene nuspojave nakon cjepiva protiv covida-19. Teške alergijske reakcije su rjeđe.

“Te reakcije ćete obično dobiti nakon prve i druge doze. Višestruke doze ovih cjepiva trebale bi biti prilično bezopasne jer su antitijela već formirana, a cjepiva se sastoje od bezopasnih komponenti”, kaže Lahariya.

Oko 65 posto odrasle populacije u Indiji potpuno je cijepljeno, a oko 91 posto primilo je barem jednu dozu.

Brojke u Biharu su niže – 36 posto odrasle populacije je potpuno cijepljeno, a 49 posto primilo je barem jednu dozu.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/BBC