sv spasa šibenik hrvatska pravoslavna crkva

Na pravoslavnom groblju sv. Spasa u Šibeniku pravoslavni svećenik jučer nije dopustio da se hrvatski branitelj pravoslavne vjere 54-godišnji Vojislav Beader pokopa uz vojne počasti.

Usprkos traženju obitelji, svećenik nije dopustio počasnom vodu Hrvatske vojske da se od svog suborca oprosti uz vojne počasti, ispaljivanje počasnih plotuna i hrvatsku zastavu te im je zabranio ulazak na pravoslavno groblje. Beaderova obitelj, kako doznajemo, tome se usprotivila te je branitelj na koncu pokopan uz prisutnost počasnog voda, ali bez pravoslavnog svećenika.

Jučerašnji incident na pravoslavnom groblju nije prvi takav u Šibeniku. Podsjetimo, pravoslavni svećenici već su nekoliko puta odbijali pokopati šibenske branitelje pravoslavne vjeroispovijesti uz vojne počasti što je izazvalo negativne reakcije javnosti u Šibeniku.

Klikni LIKE ako podržavaš osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve!

Branitelji i predstavnici Udruge ’113. šibenske brigade’ zgroženi su ovakvim postupkom pravoslavnih svećenika. “Nažalost, ovo se stalno ponavlja. Netko očito liječi svoje komplekse na ovakav način i to na svetom mjestu kao što je groblje”, kazao je predsjednik Udruge ’113. brigade’ Đoni Vrtiprah.

Do komentara paroha šibenske Srpske pravoslavne crkve Milorada Đurđevića nismo uspjeli doći jer je, kako su nam kazali iz SPC-a prilikom našeg telefonskog poziva, “paroh je tri dana odsutan”.

Ovo je samo još jedan od dokaza zašto se u Hrvatskoj mora osnovati Hrvatska pravoslavna crkva. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine čak 16.647 pravoslavaca se izjasnilo kao Hrvati. Apsolutno je nepravedno da su tih 16.647 Hrvata u vlastitoj hrvatskoj državi prisiljeni biti članovi Srpske pravoslavne crkve, što na kraju rezultira ovakvih ružnim ekscesima.

>>> SDSS ucjenjuje: Ćirilicu hoćemo u cijelom gradu, o Ovčari možemo pregovarati

Autor: Sloboda.hr/sibenskiportal.hr