hrvatski zračni prostor turski avion mig

Prošli tjedan, u srijedu 28. siječnja u zračnom prostoru Republike Hrvatske dogodio se incident koji upozorava da je stanje našeg ratnog zrakoplovstva puno lošije nego što se to pokušava prikazati javnosti. Naime, kako piše Večernji list, u južni je dio Hrvatske iz pravca Mostara doletio neprijavljen i nenajavljen mlazni avion tipa Embraerer Phenom 300, koji je poletio iz Bodruma u Turskoj.

Iako je u takvim situacijama logično da nepoznati zrakoplov presretne i ispita dežurni par borbenih zrakoplova – naši se Mig 21 nisu niti podigli u zrak. Tako je Phenom 300 preletio sve do Italije, gdje su ga presreli F16 naših zapadnih susjeda.

Stručnjaci misle da ovaj žalosni incident pokazuje kako je hrvatsko nebo zapravo – nebranjeno, jer se zbog lošeg stanja naših Mig-ova nakon katastrofalnog remonta u Ukrajini na njihovo borbenu spremnost uopće ne može računati.

Podsjetimo, nakon remonta u Odessi naši su se ratni zrakoplovi vratili u Hrvatsku u dijelovima, jer nisu bili spremni za prelet do Zagreba, a eskadrila je dopunjena kupnjom aviona koji su, kako je MORH priznao u odgovoru na upit našeg portala, godinama stajali na otvorenom, po svim vremenskim uvjetima, na pisti ukrajinskog dobavljača – navodno zato jer ih je zbog lošeg stanja odbila preuzeti vojska Jemena.