hrt pretplata mobitel laptop studenti

Među zagrebačkim studentima ovih je dana društvenim mrežama prostrujala informacija, koja je došla i do nas, da su se neki njihovi kolege podstanari u metropoli suočili sa zahtjevima HRT-a da plate RTV pristojbu iako nemaju televizijski prijemnik, nego laptope. Studenti koji su nas upozorili na postojanje spomenutih prijava HRT-a spekuliraju o kaznama kojima im je zaprijećeno zbog neplaćanje RTV pretplate, kao i o još nekim mogućnostima koje se tu otvaraju, piše Slobodna Dalmacija.

– Postoji bojazan da će se sad krenuti na studentske domove – strahuju naši izvori. Nije to, međutim, prvi takav slučaj iz studentskog života u Hrvatskoj. I neki osječki studenti podstanari zimus su se suočili s računima HRT-a o plaćanju RTV pristojbe za laptope, kojim povodom je HRT upozorio na članak 34. zakona o RTV pristojbi, prema kojemu je obveznik pretplate svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. Među spomenute druge uređaje spadaju i laptop i pametni telefoni i tableti i ostala komunikacijska ‘čuda tehnike’.

Jasno, svako kućanstvo plaća jednu pristojbu, neovisno o tome koliko u kućanstvu ima televizijskih ekrana, laptopa, radijskih uređaja, mobitela i tableta. U Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača upozoravaju kako HRT pristojba nije pretplata na televizor ili radio, nego državni porez na korištenje radio i(li) televizijskog signala.

– Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu – napominju u ROZP-u.

Odjava RTV pretplate prilično je komplicirana, a uključuje i provjeru stambenog prostora od nadležnih službi HRT-a vezano uz to da li se u kućanstvu nalazi ikakav prijemnik. Isto tako, oni koji odjavljuju pristojbu moraju dokazati da nemaju automobil s mogućnošću slušanja radiostanica. Mnogi koji odbijaju plaćati RTV pretplatu s obrazloženjem da nemaju ni televiziju ni radio, a nisu priskrbili potvrdu HRT-a o odjavi, suočeni su s postupcima na prekršajnim sudovima u kojima se, među ostalim, utvrđuje ima li tuženik RTV prijamnik.

Prema poslovnim planovima HRT-a, u ovoj godini nije predviđeno poskupljenje RTV pristojbe koja trenutačno iznosi 80 kuna za sve osim za umirovljenike s mirovinama ispod 1500 kuna koji plaćaju 50 kuna. U budžetu Prisavlja pretplata godišnje sudjeluje s milijardu i 215 milijuna kuna ili s 85 posto ukupnih prihoda kuće. Prethodna Uprava HRT-a predvođena Goranom Radmanom tvrdila je da kuća ima povećane prihode od pretplate zahvaljujući boljoj naplati kroz “obradu” terena i utuživanje neplatiša, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Slobodna Dalmacija