zastupnici manjina

Dijelu kandidata za zastupnike nacionalnih manjina koji nisu ušli u Hrvatski sabor, sudjelovanje na parlamentarnim izborima u konačnici bi se ipak moglo isplatiti, pokazuju konačna financijska izvješća.

Robert Jankovics, Maurizio Zennaro, Ivan Komak, Željko Balog, Idris Sulejmani, Nedžad Hodžić i Mirsad Srebreniković bili su kandiditi za zastupnike manjina koje čine manje od 1, 5 posto stanovnika Hrvatske, nisu izabrani, ali su dobili više od 15 posto glasova, pa po toj osnovi imaju pravo na naknadu izbornih troškova od po 27 tisuća kuna.

Konačna financijska izvješća, koja su objavili svi osim Komaka, govore da su kampanju završili ili s nulom ili u plusu, uz izuzetak Hodžića koji je u minusu.

Jankovics, kandidat za zastupnika mađarske manjine, kojem je mjesto u Saboru pobjeglo za 20 glasova, koliko je više od njega dobio Sandor Juhas, kampanju je zaključio s plusom od 45 kuna. Toliko, naime, iznosi razlika između njegovih izbornih prihoda (28.362 kune) i rashoda (28. 317 kuna). Donacijama je prikupio oko 17.000 kuna, te uložio vlastitih 11.300 kuna.

Idris Sulejmani, kojem je mjesto zastupnika pet manjina, među kojima je i albanska, izmaknulo za svega pet glasova, koliko je više dobila Ermina Lekaj Prljaskaj, kampanju je zaključio s nulom. Sulejmanijevi izborni prihodi iznosili su 22. 912 kuna, a isto toliko i rashodi. Donirano mu je oko 4.900 kuna, oko 18.000 bila su njegova vlastita sredstva.

Kandidat za zastupnika talijanske nacionalne manjine Maurizio Zennaro za kampanju je uprihodovao 36.539 kuna, a kad je zbrojio troškove pokazalo se da ima višak od 1,15 kuna. Glavnina prihoda bila su njegova vlastita sredstva, točnije 34.739 kuna.

Višak od 758 kuna ostao je Mirsadu Srebrenikoviću, kandidatu za zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske), čiji su prihodi iznosili 28. 650 kuna (sve od donacija), a rashodi 27.881 kunu.

Hodžiću, koji je u prošlom saborskom sazivu zastupao spomenute manjine, nije pošlo za rukom izboriti mandat, a i kampanju je zaključio s manjkom od oko 4.500 kuna. Prihodi su mu iznosili 75.000 kuna, rashodi 79.455 kuna.

Željku Balogu, koji je bio kandidat stranke Naprijed Hrvatska za zastupnika 12 manjina, u dostupnim izvješćima na stavkama prihodi i rashodi stoji nula.

Svi sudionici parlamentranih izbora moraju do 30. prosinca javno objaviti završna financijska izvješća. Naknade troškova za promidžbu isplaćuju im se iz državnog proračuna, u roku 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora, a ti su rezultati objavljeni 23. studenoga.

Na ime naknada strankama, koalicija i neovisnim zastupncima, isplatit će se ukupno 28 milijuna kuna.