Foto: ATA images

Tučnjavu huligana na utakmici i uhićenje šest hrvatskih državljana službene srpske vlasti i dio tamošnjih medija bliskih Aleksandru Vučiću koriste za obračun s Hrvatskom, piše Jutarnji list.

Po napisima srpskih medija, u srijedu navečer i četvrtak prijepodne u tučnjavi je sudjelovalo između 80 i 100 huligana navijača. Nakon što je u četvrtak MUP Srbije objavio da među 26 uhićenih ima stranih državljana, krenula je orkestrirana medijsko-politička histerija. U roku od pola sata nakon policijskog priopćenja na portalima je objavljeno da su uhićeni i Hrvati. Vrlo brzo Hrvati su postali glavni organizatori nereda zajedno sa crnogorskom mafijom.

Sastanak u Zagrebu

Sastanak na kojem je sve dogovoreno održan je u Zagrebu, a Splićanima je, pišu, plaćeno po 10.000 eura. Srpski tabloidi natječu se tko će više i jače “natrpati” Hrvatima i Crnogorcima. I više nitko ne piše o organiziranoj skupini od 80 do 100 huligana koji imaju bijele trake oko ruku, uhićenim Grcima, Rusima, Bugarima. Nitko ne zna tko je preostalih 20 uhićenih. U medijima se vrte jedino imena šestorice Hrvata iz Splita, a svih 60 Bugara koji su spominjani kao sudionici nereda, prema tvrdnjama medija, pobjegli su policiji.

Politička zavjera

Splićane optužuju da im je krajnji cilj bio zapaliti Beograd i s vlasti skinuti srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, a sve u organizaciji stranih službi.

“Sve je to već viđeni scenarij po kojem radi Aleksandar Vučić. On je majstor spina bez čije naredbe dio srpskih medija sigurno ne bi objavljivao ovakve sulude scenarije. On ih kontrolira i to radi za svoje interne potrebe kako bi homogenizirao mase, a sebe promovirao kao branitelja Srbije”, kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista koji je pomno prati medijsko-političku histeriju povodom cijelog događaja. Neki naši sugovornici napominju kako se ne bi čudili da se na kraju razotkrije kako su ovi događaji izvedeni u pomnoj organizaciji srpskih obavještajnih službi.

Obračun s huliganima

Uhićenje hrvatskih huligana, čije je sudjelovanje u neredima za svaku osudu, srpskom predsjedniku, koji je još dok je bio premijer kazao da država Srbija nema snage za obračun s huliganima, došlo je kao naručeno te iz Havane, gdje je u službenom posjetu, demonstrira svoju moć. Na ovaj način jednostavno je skrenuta pozornost sa srpskih huligana, koji se u kontekstu ovih nereda spominju kao žrtve. I saborski zastupnik Miroslav Tuđman smatra kako je riječ o klasičnom informacijskom ratu koji provode umreženi mediji. “To je standardni obrazac srpske politike u kojem su ‘ustaše’ za sve krive.”

Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u ovom je pitanju vrlo jasan. “To je zaista tema za policiju, a ne za politiku! Ako srbijanska politika to koristi kao politički motiviran incident, upravo Ministarstvo vanjskih poslova ne treba prihvatiti takvu retoriku. Treba odgovoriti činjenicama i ne dopustiti da se radi obračuna kriminalaca koji oduvijek surađuju prihvati osuda države.”

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, smatra kako su šestorica iz Splita ispali potpuni naivci. “Ispada kao da su oni bili dio nekog plana, ali su nasamareni. Sada se čini da je sve ovo jako dobro došlo svima u javnom prostoru Srbije da se skrene pozornost s nekih drugih važnijih stvari”, smatra Kovač. Po njegovim riječima, ovo je samo nastavak histerije iz Srbije kojoj svjedočimo već dulje vrijeme.

Da vlasti Srbije ne namjeravaju spuštati tenzije, pokazuje i dalji razvoj događaja. U medijima je jučer bombastično objavljena informacija da je u Ured Aleksandra Vučića stiglo prijeteće pismo koje su potpisali “Ustaše iz Hanovera”. Odmah je to prokomentirao srpski ministar obrane Aleksandar Vulin ističući da nije slučajno da je prijeteće pismo stiglo u vrijeme nereda na stadionu.

Izvor: Jutarnji.hr