hsp as ivan tepeš osrh piloti instruktori oman

Na najavu šest najboljih hrvatskih vojnih pilota da odlaze u Oman na deset puta veću plaću reagirala je i Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS). Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

“Teško materijalno stanje Oružanih snaga Republike Hrvatske kojem nažalost svjedočimo svi ovih posljednjih godina, sada je dodatno narušeno zbog mogućnosti gubitka najkvalitetnijih kadrova iz ionako deficitarnih sektora kao što su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana.

Realizacija najave pilota-instruktora na avionima PC-9 iz sastava HRZ i PZO, koji su istovremeno i članovi akro grupe “Krila Oluje” kako će napustiti OSRH i otići u inozemstvo zbog prihvaćanja iznimno povoljne ponude koju su dobili od jedne civilne kompanije definitivno bi ugrozila budućnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Po zaprimanju ponude, svi piloti-instruktori donijeli su jednoglasnu odluku o prihvaćanju iste. Nakon što smo nedavno ostali bez cijele prve generacije pilota MIG-ova ostvarenjem ove najave zakucao bi se posljednji čavao u lijes nekad herojskog, danas napuštenog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pukim gledanjem Ministarstva obrane i mirenjem s činjenicom kako najkvalitetniji kadrovi elitnog vojnog sektora napuštaju zemlju za koju su se borili čime budući naraštaji neizmjerno gube, ne samo da se ugrožava budućnost ovog vojnog roda u Hrvatskoj nego se ujedno ugrožava i nacionalna sigurnost u ovim nepovoljnim geopolitičkim uvjetima u kojima se nalazimo.

Stoga ovom prigodom HSP dr. Ante Starčević apelira na Ministarstvo obrane da trenutno reagira i spriječi egzodus najstručnijih kadrova kojih imamo iz područja ratnog zrakoplovstva. Smatramo kako financijska sredstva za ovu svrhu ne smiju biti problem, jer ulaganjem u pilote-instruktore se ne ulaže samo u njih osobno nego i u buduće generacije koje će jednoga čuvati hrvatsko nebo i s ponosom djelovati u misijama NATO snaga”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HSP AS prof. Ivan Tepeš.

Foto: MORH