obitelj brak muškarac i žena makedonija ustav zaštita

Prijedlog definiranja braka isključivo kao zajednice muškarca i žene jedan je od prvih poteza konzervativne vlade Nikole Gruevskog nakon što je u travnju ponovno izabran za makedonskog premijera.

„Ustavna zaštita i jasno definiranje braka omogućit će daljnju zaštitu djece i potvrdu potrebe njihovog odrastanja u ozračju obitelji čiji su glavni stupovi roditelji, otac i majka”, izjavio je vladin glasnogovornik Aleksandar Gjorgjiev.

Kako bi ovaj prijedlog prošao potrebna je potpora dvotrećinske većine saziva makedonskog parlamenta koji broji 123 zastupnika. Predstavnici vladajućih stranaka čine gotovo dvije trećine zastupnika, ali to nije dovoljno za izglasavanje promjene zakona.

Očekuje se da će opozicijska DPA, Demokratska stranka Albanaca, inače konzervativna stranka sa svojih sedam parlamentarnih zastupnika, osigurati dodatne glasove.

Ovo nije prvi pokušaj da vlasti donesu ustavne promjene koje ne pogoduju istospolnim brakovima.

Klikni LIKE ako misliš da je brak isklučivo zajednica muškarca i žene!

Kada su predstavnici pet vodećih vjeroispovijesti 2010. godine zajednički pokrenuli inicijativu protiv sklapanja istospolnih brakova dobili su potporu glavne vladajuće stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Prošle je godine zastupnik Vlatko Gjorcev ispred vladajuće stranke iznio ovaj prijedlog zakona, ali nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Tada su predstavnici opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) odbili dati svojupotporu ovome prijedlogu nazvavši ga zastarjelim budući da je obiteljskim zakonom iz devedestih godina prošlog stoljeća brak već definiran u uvjetima heteroseksualne zajednice.

Makedonski profesor obiteljskog prava Dejan Mickovic izjavio je da ovaj vladin potez smatra „isključivo političkom odlukom“ sa ciljem „učvršćivanja tradicionalnog poimanja braka“ koji se protivi svakom mogućem pokušaju dopuštanja homoseksualnim osobama da međusobno skope brak ili da posvoje djecu.

>>> EUROPSKE VRIJEDNOSTI: U Norveškoj održan dječji “gay festival” (VIDEO)

Do ovog prijedloga vlade došlo je nakon što su skupine koje se zalažu za ljudska prava početkom ovog mjeseca potaknule državnu komisiju za suzbijanje diskriminacije da poduzmu mjere protiv novih kolegija “obiteljskih studija” na najvećem makedonskom sveučilištu koji su razvod i homoseksualnost definirali kao devijacije.

Predstavnici Sveučilišta Svetih Ćirila i Metoda nedavno su najavili otvaranje “Instituta za obiteljske studije”, što su neki na društvenim mrežama nazvali učinkovitim radom Gruevskove vlade, koja je nakon preuzimanja vlasti 2006. godine nastavila promicati društveno konzervativnu politiku.

Vlada se, kao i državna komisija za suzbijanje diskriminacije, o tom slučaju nije javno očitovala.

U lipnju prošle godine, vlada je, predvođena stankom VMRO DPMNE, donijela novi zakon o pobačaju za koji kritičari govore da ograničava prava žena. Izmjene su usvojene uslijed prosvijeda aktivista i u odsutnosti opozicijskih zastupnika u parlamentu.

Vlada je također poduprla medijsku kampanju protiv pobačaja u kojoj je taj čin nazvan ubojstvom.

Godine 2010. Makedonija je usvojila zakon o suzbijanju diskriminacije. Međutim, on ne sadrži jasnu odredbu o zaštiti osobe od diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, kao što to sadrži isti zakon u Hrvatskoj.

Još je 2009. vlada pokušala potaknuti rast broja stanovništva isplaćivanjem novčanih iznosa majkama s više od jednog djeteta. Međutim, taj je prijedlog Ustavni sud odbacio proglasivši ga diskriminacijskim. Ta je odredba i dalje važeća, ali u drugačijem obliku.

>>> Njemački homoseksualci i antifašisti izmetom gađali mirne prosvjednike

Izvor: Balkaninsight/Laudato