Hrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su u petak saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika. 

Nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine.

Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji,  s time se nije složio predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s europskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Uoči glasovanja zastupnici su u ime klubova zatražili stanke kao bi ponovili stavove za i protiv misije EUMAM koje su iznosili proteklih dana.

Klub Hrvatskih suverenista ostao dosljedan u obrani interesa građana Republike Hrvatske

Zadnjih se tjedana na ovu temu moglo svašta čuti, od prozivki za rusofiliju i nazivanja oporbenih zastupnika Milanovićevim poltronima od strane vladajućih do proglašavanja zastupnika žetončićima. Mnogi su se zastupnici skrivali iza Ustava RH kako bi izbjegli ovu temu.

Zastupnici kluba Hrvatskih suverenista jedini su od početka jasno zauzeli stajalište da ih ne interesira ni što predsjednik Milanović misli o ovoj temi, ali ni bahatost premijera Plenkovića. U startu su nedvosmisleno naglasili da račune polažu jedino hrvatskom narodu te su u skladu s time i glasovali protiv ove odluke. Zastupnici nekih drugih oporbenih stranaka nastavili su sa svojom praksom da izbjegavaju škakljive teme te nisu bili u sabornici u vrijeme glasovanja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/Edvard ŠUŠAK/ es