dodik, jadovno, ustaše, jasenovacFoto: Snimka zaslona

Kod Šaranove jame u Jadovnom na Velebitu održana je komemoracija pod nazivom “Dan sjećanja na Jadovno 1941”, na kojoj Srbi tradicionalno odaju počast prema navodnih 40 tisuća Srba koje su vlasti NDH navodno pobile i pobacale u Šaranovu jamu i ostale jame u blizini.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Teško je i oprostiti, ali smo ovdje da odamo počast stradalima. Ovdje je ubijeno 40.000 Srba koji su dovedeni iz BiH, Hrvatske i Srbije. Stradali su obični ljudi, ali i oni koji su bili dio nacionalne elite”, rekao je Dodik novinarima.

“Ovo je bio projekt tadašnje NDH, koja je željela da trećinu Srba pobije, trećinu pokrsti i trećinu raseli”, naveo je Dodik. Kazao je i da će pomoći izgradnju kapele kod Šaranove jame.

Ovakve izjave ostale su apsolutno prešućene u hrvatskim medijima te nisu naišle ni na kakvu osudu ili reakciju od strane hrvatske javnosti.

Stoga, ovim putem još jednom podsjećamo da je notorna i lako provjerljiva činjenica da je Šaranova jama, za se tvrdi da su ustaše u nju pobacali tisuće Srba, gotovo prazna te da se u njoj ne nalaze žrtve ustaša, a kamoli njih 40 tisuća.

U jamu stane svega 800 ljudi, a partizani su u nju 1945. bacali Hrvate

Dr. Srećko Božičević, umirovljeni je geolog, speleolog i hidrogeolog. Speleologijom se bavio punih 60 godina. Bio je 40 godina u Institutu za geološka istraživanja gdje je magistrirao i doktorirao, radio na terenu po svima republikama. Poznata mu je nevjerojatna farsa koju političari čine svake godine komemorirajući žrtve Jadovna na mjestu Šaranove jame. Godinama upozorava da ta jama nije logor Jadovno, nego da su u nju partizani bacili Hrvate.

Dr. Božičević je 1960. godine kao speleolog upravo radio u istraživanju Šaranove jame, u kojoj se navodno nalazilo 40 tisuća ustaških žrtava. On je u Šaranovoj jami i naišao na kosti, no s obzirom na profil i veličinu jame koja je duboka svega 36 metara, Dr. Božičević u svojoj knjizi “Jame kao grobnice” navodi da “ako se žrtve poslažu na horizontalan način, fizički bi u Jamu moglo stati od oko 500 do 800 ljudi. Dakle, tvrdnja da se u jami nalazi 40 tisuća ustaških žrtava je teška laž.

Štoviše, Dr. Božičević na temelju svojih stručnih istraživanja i ispovijesti okolnih mještana tvrdi da kosti koje se nalaze u Šaranovoj jami nisu nikakve žrtve ustaškog režima, već da se radi o kostima Hrvata koje su partizanski zločinci pobili i bacili u jamu nakon završetka rata 1945. godine.

Hrvati su iz Gospića s pet i više kamiona dovezeni iz zatvora, pobijeni i bačeni u Šaranovu jamu. Pitajte Gospićane, još ima živih koji se toga sjećaju. Neki su od njih bili u zatvoru i imali su sreću da nisu završili u Šaranovoj jami”, tvrdi Dr. Božičević u intervjuu za portal Hrsvijet.

Dr. Božićević u istim intervjuu navodi kako je prije par godina o Jadovnom zvao i Slavka Goldsteinada mu se pridruži u istraživanju jame. “Zvao sam Slavka Goldsteina i rekao da bih htio s njim razgovarati te mu savjetovati da dade izvaditi kosti iz Šaranove jame, pa ako su u jami kosti njegovih roditelja, kao što tvrdi, a on, njihov sin živ je, neka se onda DNA analizom to utvrdi. Nije mi odgovorio.

>>> „U Jasenovcu sam 1946. pokapao na stotine ljudi koje su svakodnevno ubijali partizani!“

>>> ‘Jasenovac je mit. To znam jer su moji preci kao Srbi završili u tom logoru’