hrvatski generalski zbor kolinda

Hrvatski generalski zbor uputio je u četvrtak poruku braniteljima i svim građanima Hrvatske da izađu na izbore 11. siječnja i svoj glas daju Kolindi Grabar-Kitarović, kako ističu, “glas za bolju, samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku”.

“Uspoređujući programe i nastupe kandidata u drugom izbornom krugu, vidljivo je da se program gospođe Kolinde Grabar-Kitarović temelji na viziji aktivne i odgovorne uloge predsjednika države, koji će učiniti sve kako bi Hrvatska postala uspješna članica EU i NATO-a. Kandidat gospodin Ivo Josipović svoj program temelji na promjeni Ustava Republike Hrvatske, za čiju promjenu je potrebna parlamentarna većina”, kaže u poruci Udruga ratnih generala Domovinskog rata “Hrvatski generalski zbor”.

Kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović ne zaoštrava retoriku, inzistira na zajedništvu hrvatskog naroda, pomirbi, kao i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, navode upozoravajući da je Hrvatska politički i ideološki podijeljena zemlja. Politikom zajedništva Hrvatska može donijeti dugoročnu strategiju razvoja i usuglasiti se oko svojih dugoročnih ciljeva, a ta je sposobnost “u znatnoj mjeri narušena” u proteklom mandatu Ive Josipovića, ocjenjuje udruga ratnih generala.

U prilog svojoj ocjeni navode “sustavno smanjivanje” djelatnog sastava OS RH; trošenje sredstava za obranu “isključivo za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama”; zanemarivanje donošenja strategije nacionalne sigurnosti; ukidanje “već razvijenih sposobnosti” Oružanih snaga, te “znatno narušavanje sposobnosti zaštite zračnog prostora” što, ističu, izravno dovodi do gubitka dijela suvereniteta.

Smatraju pak kako je kandidatkinja Grabar Kitarović “prepoznala značaj segmenta obrane kao vitalnog dijela opstojnosti i suverenosti Republike Hrvatske”.

“Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović se zalaže za iznošenje cjelovite istine o Domovinskom ratu, te gaji u svojim nastupima poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, poštuje i voli simbole i znakovlje hrvatskog nacionalnog identiteta”, stoji u poruci koju potpisuje Upravni odbor Udruge.