hrvatski forum sarajevo hasanbegović

Hrvatski Forum Sarajevo na čelu sa Seadom Turuljom u svom je priopćenju poslanom medijima podržao ministra kulture Hrvatske Zlatka Hasanbegovića, a ujedno su osudili “atmosferu dizanja tlaka i osude” te naveli da su za to zaslužne neke nevladine udruge iz RH, koje, navode “niti poznaju Hasanbegovića, a niti njegov povjesničarski opus i politička stajališta dovoljno dobro da bi mogli donositi konačne sudove o njima”.

“Dr. Hasanbegović se već dugi niz godina, vrlo često potpuno sam, suočava sa teškim i traumatičnim temama vezanim za recentnu povijest Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz vremena Drugog svjetskog rata. Društvo u RH, a nekamoli u BiH, nije spremno da objektivnim očima znanosti bez primjesa ideologije i vlastitih resantimana i predrasuda pogleda na taj period koji nije crno-bijel kako su nas učili u periodu bivše Jugoslavije, nego ima bezbroj sivih zona, gdje pojednostavljeno Hollywood-sko poimanje svijeta nije moguće. Bez suočavanja i sa najtežim temama, neće biti ni zacjeljenja, bez kojeg nema prosperitetne budućnosti. Stoga je donekle i razumljiva burna reakcija na njegov rad, ali u znanosti je tako, da se prijepori rješavaju pisanjem orginalnih članaka koji uz dokaze zastupaju drugačije mišljenje, a ne medijskim napisima po tisku”, navodi se u njihovu priopćenju te se dodaje da nitko ne može osporiti iskreno ustavno hrvatsko domoljublje Dr. Hasanbegovića bez interesa i kalkulacija, materijalnu skromnost i umjerenost, kao i njegov integritet kao osobnosti, što bi uz vjernost demokraciji i idejama slobodnog tržišta, te slobode misli i govora, za sve trebalo da bude osnovna kakvoća svakog hrvatskog ministra.

“Pored toga podsjećamo da je Dr. Hasanbegović moćna spona lijepe Hrvatske sa svojom sestrom Bosnom. Njegovo imenovanje je rijetka prilika da u Vladu RH uđe netko tko dubinski poznaje odnose u BiH i iskreno bdije nad dobrobiti BH Hrvata i Bošnjaka, također bez trunke zadrške i oklijevanja”
, ističu iz Hrvatskog Foruma Sarajevo.