hrvati u argentini buenos aires hrvatska mladež

U subotu 16. svibnja 2015. hrvatski potomci rođeni u Argentini, zajedno sa svojim roditeljima i djedovima te uz argentinske prijatelje i predstavnike Federacije useljenika, održali su komemoraciju povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma “Križni put – Zločin bez kazne” uslijedila je tiha demonstracija po glavnim ulicama glavnog grada do povijesnog Svibanjskog trga (Plaza de Mayo), gdje je položen vijenac u obliku hrvatskog grba.

Dugačka kolona, koju je predvodila hrvatska mladež odjevena u narodne nošnje, nastavila je do Metropolitanske katedrale (Catedral Metropolitana), koja je bila dupkom puna, i u duhovnoj povezanosti s mnoštvom koje je u tom trenutku sudjelovalo na komemoraciji na Bleiburškom polju, održana je Sveta misa koju je u ovoj posebnoj prigodi predvodio uzoriti kardinal hrvatskog podrijetla Estanislao Karlić.

hrvati u argentini buenos aires hrvatska mladež

Uz brojne argentinske Hrvate, na misi su bili i hrvatski veleposlanik u Argentini Željko Belaj i predsjednik Federacije argentinskih zajednica Juan Sarrafian, te Kazimir Kovacic, 101-godišnjak koji je preživio Bleiburg. Njemu je kardinal Karlić udijelio poseban blagoslov.

Na misi je pjevao Hrvatski pjevački zbor “Jadran” izvodeći pjesme hrvatskih skladatelja koji su živjeli u Argentini. U ovoj prigodi izvedena je Horvatova “Ave Maria” koju je autor napisao u svibnju 1945. godine dok je bio u Fermu, bez da je znao što se u to isto vrijeme događa na Bleiburgu. Na kraju mise svi su otpjevali hrvatsku himnu.