hrvatska srbija zastave jugoslavija ambasade veleposlanstvo

Države bivše Jugoslavije razmatraju mogućnost korištenja zajedničke zgrade za smještaj veleposlanstava po državama svijeta. Ovakav model ne bi podrazumijevao zajednički nastup država u inozemstvu, već samo podjelu troškova. Ipak, o tome još uvijek nema službenog dogovora.

“Jedan je model da se koristi zajednička zgrada za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava radi racionalizacije troškova. Ovakav dogovor ne bi podrazumijevao zajednički nastup Srbije i zemalja regije već samo zajedničko smještanje naših veleposlanstava i predstavništava. O ovome svemu nismo postigli još nikakav dogovor”, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Uzor u korištenju “zajedničkih veleposlanstava” su nordijske zemlje. Prvu zajedničku zgradu veleposlanstva izgradile su u Berlinu. Švedska i Norveška na isti način surađuju i u Sarajevu.

Klikni LIKE ako si protiv “jugo-ambasada”!

“Ako otvorite vlastitu ambasadu morate imati, između ostalog, svoju administraciju, vlastito osiguranje. Dijeljenje troškova s ​​drugim zemljama je ekonomski poticaj, ali je to i pokazatelj vrlo bliske suradnje među nordijskim državama”, rekao je veleposlanik Švedske u Srbiji Christer Asp.

Iako nema službene potvrde da se i Hrvatska uključuje u projekt zajedničkih veleposlanstava država bivše Jugoslavije, poznavajući sklonosti i mentalitet ministrice Vesne Pusić i čitave Vlade RH možemo izraziti visoku razinu sumnje da će se i Hrvatska uskoro uključiti u projekt “jugo-ambasada”.

>>> FOTO: Pogledajte invaziju “turističkih” glasača iz Srbije u Vukovaru!

Autor: Sloboda.hr/RTS