hrvati argentina buenos aires vesna pusić

Jučer, 14. veljače 2016. pod vrućim ljetnim suncem, Hrvati u Buenos Airesu prosvjedovali su protiv potpredsjednice Hrvatskog Sabora i bivše ministrice vanjskih poslova RH, Vesne Pusić.

Mirko Hasenay, predsjednik Hrvatskog Domobrana, pročitao je odluku Upravnog odbora Medjudruštvenog Odbora u kojoj se proziva Vesnu Pusić persona non grata za Hrvate u Argentini, te mnoge pozdrave Hrvata iz Venezuele, Perua, Brazila, Njemačke, Australije, Hrvatske – posebno branitelja – i deklaraciju potpore Hrvatskog Svjetskog Kongresa i Hrvata iz Paragvaja.

Također je pozdravio goste, posebno gospodina Kazimira Kovačića – preživjelog svjedoka Križnog Puta, gospodina Juana Safarriana, predstavnik Armenske zajednice i predsjednik svih useljeničkih zajednica u Argentini i tajnicu iste, gospodju Mariju Agarie, predstavnicu Japanske zajednice.

Nakon ovoga uvoda, prof. Tomislav Frković, predsjednik Hrvatske Zadruge, pročitao je deklaraciju Međudruštvenog Odbora u kojoj se traži primjena Rezolucije 1481 Europskog Vijeća radi izjava potpredsjednice Hrvatskog Sabora, Vesne Pusić, a takodjer i zahtjev da se povuče njezina kandidatura za tajnicu UN-a. Kompletni tekst Proglasa u nastavku.

hrvati argentina buenos aires vesna pusić

Zbor Hrvatskih Katoličkih Studenata zapjevao je pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku” te su se onda svi prisutni uputili na ulicu, te u povorci prosvjedovali sa plakatima na hrvatskom i španjolskom jeziku.

Mnoštvo Hrvata i potomaka Hrvata u Argentini mirno su se razišli, te im je ostao osjećaj da su bar nešto učinili za dobro svog naroda s porukom da im nije svejedno tko i kako vlada Domovinom Hrvatskom.

PROGLAS

Mi argentinski Hrvati koji smo potomci bleiburške generacije proglašavamo potpredsjednicu Sabora Republike Hrvatske Vesnu Pusić “persona non grata” u našoj zajednici te predlažemo Saboru Republike Hrvatske da pokrene kazneni progon protiv nje zbog njezina opravdanja genocida počinjen protiv hrvatskog naroda u svibnju 1945. koji mi Hrvati zovemo Bleiburška tragedija i Križni put.

Gospođa Pusić je izjavila da na Bleiburgu „nisu svi nevine žrtve već nisu sudskim procesom proglašeni krivim“ i potvrdila još jednom da je predstavnica jugoslavenskog komunizma i velikosrpske ideologije i njihovih podržavatelja u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici, što je diskvalificira za obnašanje bilo koje dužnost u Republici Hrvatskoj.

Očekujemo da će državne institucije pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić ali i da će konačno istražiti ove zločine i obznaniti krivce za njih, da će se jasno očitovati o komunističkome režimu i zločinima koja je planirao i sustavno provodio te na temelju istine promicati one vrijednosti koje nisu sukladne s komunističkim krivotvorinama, i konačno da će poduzeti sve da se u Hrvatskoj provede rezolucija Vijeća Europe broj 1481, od 25. siječnja 2006., o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima.

Istina treba izaći na vidjelo kako bi se uspješno suprotstavili povijesnim krivotvorinama koje pišu isti oni koji su krvlju nevinih žrtava prouzročili Bleiburšku tragediju i križni put, a danas nastavljaju pisati njihovi baštinici među kojima je i Vesna Pusić.

hrvati argentina buenos aires vesna pusić

Valja podsjetit da je usred velikosrpske agresije Vesna Pusić bila među potpisnicima pisma kojim se tražila ostavka predsjednika Franje Tuđmana; da je pokušala pretvoriti velikosrpsku agresiju protiv Hrvatske u građanski rat, da je tvrdila kako je Oluja bila udruženi zločinački pothvat, da je tvrdila kako je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini, da se zalagala da srpski sudovi mogu suditi hrvatskim braniteljima, itd. U svakoj uređenoj državi Vesna Pusić bi bila optužena i osuđena za veleizdaju.

Vjerujemo da i u Hrvatskoj dolazi vrijeme kada će institucije ispuniti svoje ustavne i zakonske obveze i pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić, a za to već imaju više nego dovoljno dokaza.

Također očekujemo od nove Vlade i od Predsjednice da uskrate podršku kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Mi argentinski Hrvati ćemo sa svoje strane argumentirano upozoriti relevantne međunarodne institucije i države članice Ujedinjenih naroda na neke detalje o životu i djelovanju Vesne Pusić kako bi onemogućili njezinu kandidaturu koja bi bila štetna kako za Hrvatsku tako i za Ujedinjene narode. U tome očekujemo da će nam se pridružiti Hrvati u Domovini i širom svijeta.

Vjera Bulat Petrošić, predsjednica
Dubravka Frković Jurun, tajnica

hrvati argentina buenos aires vesna pusić

hrvati argentina buenos aires vesna pusić