alija šiljak hos hsp drina

Umro je legendarni general-pukovnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Alija Šiljak.

Alija Šiljak (Goražde 1947. – Zagreb 2015.) bio je jedan od glavnih osnivača HOS-a te jedan od zaslužnijih za njegovo osnivanje u Bosni i Hercegovini. Rodom je iz mučeničke Foče, čija je obitelj sve do 20. stoljeća očuvala običaj pisanja starim hrvatskim pismom bosančicom.

Alija je čovjek koji je prvi nakon 1945. godine razvio hrvatski barjak na Drini i rekao: “Na Drini Srbija prestaje! Od Drine do Sutle, odnosno od Soče do Foče je teritorij koji pripada mojem narodu bez obzira na vjeroispovijest islamsku ili katoličku…”

U veljači godine 1991., na Općem saboru Hrvatske stranke prava (HSP) izabran je za člana predsjedništva, a ubrzo nakon toga, predsjedništvo Stranke ga postavlja za njenoga glavnoga koordinatora za Istočnu Bosnu.

Kako se sve odvijalo pred početak agresije na Hrvatsku, a kasnije i na Bosnu i Hercegovinu, Šiljak je, sa članovima užega vodstva Stranke – Dobroslavom Paragom i Antom Paradžikom – počeo raditi na organiziranju dragovoljaca HSP-a (Hrvatske obrambene snage, u narodu poznatije kao HOS), te pripremama za njihovo uključivanje u postrojbe Hrvatske vojske, koja je tek nastajala.

Sa Paragom, Paradžikom i još nekim članovima vodstva HSP-a, ustrojava kampove za obuku dragovoljaca. U nekima od tih kampova obavlja funkciju zapovjednika i časnika za vezu.

[quote]Niti jedan čestiti starčevićanac neće se odreći Hrvatske u njenim etničkim i povijesnim granicama. Ne moramo to ostvariti u ovome ratu, niti za sto sljedećih godina, ali se povijesnih činjenica nećemo odreći ni za deset tisuća godina – Alija Šiljak[/quote]

Kroz istupe na javnim političkim skupovima, te u ondašnjim hrvatskim i bosanskohercegovačkim medijima, među Bošnjacima i Hrvatima snažno promiče potrebu što hitnijega organiziranja za obranu od prijeteće agresije, koja je već bila uzdrmala Sloveniju i ozbiljno počela ugrožavati Hrvatsku.

Bilo mu je jasno da je na redu Bosna i Hercegovina, pa je u Istočnoj Bosni (Foča i Goražde) organizirao nekoliko skupina dragovoljaca, sastavljenih od članova i simpatizera Hrvatske stranke prava, od kojih su neki obučavani i u spomenutim kampovima za obuku HOS-a.

Krajem prosinca 1991. godine stavlja se na raspolaganje Ministarstvu Obrane RH (MORH), gdje ostaje do kraja rata (rujan 1995.), kada je razvojačen i umirovljen.

Kako u R BiH, tako i u RH, Alija Šiljak će biti zapamćen kao jedan od poznatijih organizatora otpora velikosrpskoj agresiji i jedan od najvatrenijih zagovornika hrvatsko-bošnjačkog saveza – političkog, ekonomskog i vojnog.

Neka mu je vječna hvala i slava! Za Dom spremni!