karlo belak moldavija šerif

Karlo Belak proteklih je dana s Milsamijem osvojio naslov moldavskog prvaka, time srušio višegodišnju dominaciju Šerifa iz Tiraspola…

Uz Rakitića, Vidu, dinamovce… još je nekoliko hrvatskih igrača, koji su daleko od interesa javnosti i reprezentacije, ove sezone prvaci svoje države.

Karlo Belak proteklih je dana sa Milsamijem napravio veliko iznenađenje u moldavskom nogometu. Milsami je po prvi puta osvojio naslov prvaka, time srušio dugogodišnju dominaciju Šerifa. Kluba koji je u posljednjih 15 godina osvojio čak 13 naslova prvaka Moldavije!

Karlo Belak je 24-godišnji Zagrepčanin koji je nakon odrađenog juniorskog staža u Dinamu branio boje Rudeša, Vrapča i Lučkog. No, onda se u veljači 2014. godine zaputio prema Moldaviji.

“Menadžer mi je sredio probu u Milsamiju, a ja sam se odlučio za put u nepoznato. Išao sam ‘trbuhom za kruhom’, svjestan da mi je to prilika za dokazivanjem. Čvrsto sam se odlučio baviti nogometom, a ovo je bila prilika za odlazak u inozemstvo”, kazao je Karlo Belak u razgovoru za Goal, pa nastavio:

“Prema Moldaviji sam se zaputio s Josipom Šoljićem koji mi je puno pomogao u prilagodbi na drugačiji nogomet, kulturu, ali i život. Zbog toga sam mu iskreno zahvalan iako je on sa mnom u klubu ostao samo par mjeseci. No, uspio sam se snaći u Moldaviji, ponešto naučio i ruski jezik. Uglavnom, ovdje sam dobro prihvaćen.”

Kakve je snage moldavska liga?
“Rekao bih da je to nešto između 1. i 2. HNL. Istina, Prvu HNL nisam igrao, ali je moldavska liga jača od našeg drugoligaškog nogometa. No, ovdje postoje tek četiri kvalitetnija kluba, ogromna je bodovna razlika između najboljih i onih lošijih momčadi u ligi. Mislim da bi prva četiri kluba u Moldaviji (Milsami, Dacia, Šerif i Tiraspol), pa možda i Zimbru mogli igrati u Prvoj HNL, oni slabiji klubovi nikako.”

Može li se u Moldaviji pristojno zaraditi?
“Ovdje nemam plaću kao igrači Dinama ili Rijeke, ali ipak imam bolju nego što plaćaju ostali hrvatski prvoligaši. Evo, meni plaća ne kasni, sve je redovno, a dobivamo i premije. Ovdje sam godinu i pol, nešto se već skupilo na mom računu…”

Kako ste uspjeli srušiti Šerif?
“Pa mislim kako je ključ u našem treneru. Kada sam stigao u Milsami trener nam je bio Rus s kojim sam imao problema. Nakon prvog poraza me maknuo iz momčadi iako na toj utakmici nisam bio ništa slabiji od drugih suigrača. No, kasnije je došao domaći trener Iurie Osipenco koji mi je obećao priliku. I stvari su krenule boljim smjerom. Prvi smo krenuli s pripremama za ovu sezonu iako nismo igrali Europu, a on je dobro posložio momčad, doveo kvalitetnog napadača Surdua koji je igrao i u Steaui.”

Kako su navijači doživjeli prvi naslov u povijesti kluba?
“Ma svi su presretni. Milsami je samo pet godina u Prvoj ligi, a evo uspjeli smo napraviti povijesni uspjeh. Osvojili ligu nakon višegodišnje dominacije Šerifa. Nekako mi se čini da još samo ja nisam svjestan što smo napravili, mene još uvijek nije zahvatila ta euforija.”

Do naslova prvaka stigli ste u posljednjem kolu, pobjedom u izravnom dvoboju protiv drugoplasirane Dacije…
“Bilo je napeto i zanimljivo. Uspjeli smo u tom zadnjem kolu svladati (2:1) Daciju, tim skupiti 55 bodova koliko imaju Dacia i Šerif. No, mi smo bili najbolji u međusobnim omjerima, pa tako osvojili naslov prvaka. Zasluženo.”

Pred vama su kvalifikacije za Ligu prvaka…
“Mami me to, lijep je osjećaj igrati na takvoj razini. Lijepo i zvuči kada ste prvak neke zemlje. Zovu me brojni igrači s kojima sam igrao po zagrebačkim klubovima, čestitaju mi, prate moje rezultate. Evo, nisam nikada zaigrao Prvu HNL, niti imao put kao neki drugi igrači. No, vjerovao sam u sebe i to mi se vratilo. Isplatilo se.”

Ostajete li i dalje u Moldaviji ili imate i drugih ponuda?
“Vidjet ćemo. Ima zainteresiranih klubova, ali još nije ništa konkretno. Mislim da prije europskih utakmica sigurno neću napustiti Milsami. No, volio bih promijeniti sredinu, otići u neku kvalitetniju ligu. Napraviti novi korak naprijed u karijeri”, završio je Karlo Belak.

Izvor: Goal.com