hrvat pravoslavac hrvatska pravoslavna crkva spc

Arhiepiskop hrvatske pravoslavne crkve vladika Andrija Bonifacije gostovao je u emisiji Bujica Velimira Bujanca, gdje je komentirao neodobravanja srpske pravoslavne crkve za beatifikacijom Alojzija Stepinca te provokacije koje dolaze od strane potonje prema hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, kao i težak put, koji prolaze Hrvati pravoslavci u borbi za registracijom njihove crkve.

“Nama Hrvatima je drago što se potaknula beatifikacija Alojzija Stepinca i molimo Boga da se proglasi svetim. Žao nam je što se ovo dogodilo. Mislim da se sve trebalo raditi u dogovoru s hrvatskom državom, a nikako sa srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno politikom. Irinej priča s tolikom mržnjom prema Hrvatima. Nedopustivo je da se miješa u odnose unutar Katoličke crkve. Sama Katolička crkva donosi svoje odluke i koga će proglasiti svetim. Nema što tražiti Srpska pravoslavna crkva s blaženim, budućim svetim Alojzijem Stepincem”, komentirao je Bonifacije.

Objasnio je kako Srpska pravoslavna crkva od 1920. godine, to jest od 1947. kada se registrirala prvi put, ima jurisdikciju nad hrvatskom teritorijom što je svugdje nedopustivo.

“To nema veze s Kristom i crkvom, nego samo s politikom. Na svim liturgijama Srpska pravoslavna crkva čita za srpsku vojsku, za srpsku vlast, a djeluju na području RH što nema nigdje u svijetu”, rekao je te dodao kako je SPC oduvijek vrbovao ‘Veliku Srbiju’ nad hrvatskim teritorijem, Kosovom, Crnom Gorom.

“Nedopustivo je da oni tu vladaju. Nije to 90-ih, to se nastavlja, njihova težnja za velikom Srbijom. Kao čovjeka u službi Boga i naroda, to je za mene nepojmljivo”, objasnio je.

Na pitanje oko čestitke Božića patrijarha Irineja, koja je upućena samo Srbima u Hrvatskoj, ali ne i drugim pravoslavnim vjernicima Bonfacije kaže kako je to jako žalosno.

“Crvena vlada im je dala krila, što znači Pupovac. Sve je u dogovoru s njim i Srpskom pravoslavnom crkvom”, ustvrdio je te dodao kako hrvatskih pravoslavaca ima oko 20 tisuća, plus oni koji se tako ne izjašnjavaju.

“Mi smo početkom 2014. zahvaljujući Bjeloruskoj pravoslavnoj crkvi dali zahtjev da se registriramo kao i druge crkve. Imamo pravo na to i država ima obavezu. Prije se to stavljalo u ladicu. Nakon toga smo bili podloženi pritiscima, međutim država nema zakonske osnove da nam da negativno rješenje, ali Bauk je to napravio jer je Hrvatska pravoslavna crkva za njih crna rupa. Zašto Hrvati pravoslavci ne mogu imati svoje ustavno građansko pravo?”, pita se Bonifacije.

U Bujicu se ekskluzivno javio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihajlo koji je oštro osudio djelovanje srpske pravoslavne crkve koju je optužio da je politička, a ne vjerska organizacija. Po riječima mitropolita Mihajla crnogorska pravoslavna crkva ima dulju tradiciju i veći kontinuitet od SPC-a. Mitropolit Mihajlo osudio je i djelovanje crnogorsko-primorskog mitropolita srpske pravoslavne crkve amfilohija Radovića. Optužio ga je za poticanje agresije na Dubrovnik i poticanje genocida u Srebrenici te istaknuo da su pravi Crnogorci oduvijek bili prijatelji Hrvata. Posebno je istaknuo svoje prijateljstvo sa Jevremom Brkovićem, poznatim crnogorskim književnikom, koji je za vrijeme rata bio u izbjeglištvu u Zagrebu. Mitropolit Mihajlo kritizirao je i crnogorske vlasti zbog popustljivosti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je okupirala crnogorske manastire i crkve. Na kraju javljanja arhiepiskop cetinjski dao je podršku Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi argumentirajući još jedan put zašto SPC ne može imati monopol na pravoslavne vjernike u bivšoj Jugoslaviji.

Bonifacije je iskazao i svoje zadovoljstvo predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u kontekstu prve godine njezina mandata.

“Bio sam na inauguraciji predsjednice. Također, ja kao bivši branitelj, dobrovoljac, bio sam na izborima. Mislim da će nam to puno značiti u dijalogu sa sadašnjom, budućom vladom i donijeti hrvatskim pravoslavcima bolje danas”, tvrdi.

Očito je kako Srpska pravoslavna crkva želi monopol na području bivše Jugoslavije, međutim Bonifacije upozorava kako su Hrvati pravoslavci većinski pravoslavni narod u RH.

“Mi nismo manjina, mi smo sastavni dio hrvatskog korpusa. Imam pozitivno mišljenje i o prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je odmah dao puno podršku Hrvatima pravoslavcima”, podsjetio je.

Bonifacije je 90-ih bio dragovoljac te je išao u obranu Hrvatske, a kako kaže, iz JNA se dragovoljno prebacio kod Tigrova u Rakitje.

“Logično mi je bilo da ja kao Hrvat imam obavezu braniti svoju domovinu. Hrvati nisu napadali Srbiju, nego su Srbi napadali Hrvatsku. To je velika razlika. Mi smo branili svoj dom”, objasnio je.

Bonifacije tvrdi kako je nedopustivo da se radi politika protiv Hrvatske i hrvatskog naroda te je spomenuo nedavne događaje za pravoslavni Badnjak.

“Ne razumijem da naši hrvatski političari su toliko slijepi. Neka se odluče za koga će biti za Hrvate ili one koji ih ugnjetavaju”, upozorava Bonifacije te spominje kako je njegov put, kao poglavara Hrvatske pravoslavne crkve bio trnovit jer je sve morao sam financirati, od putovanja u Grčku, Italiju, a sve, kako navodi, za Boga. domovinu i svoj narod te da se uspostavi Hrvatska pravoslavna crkva.

Podsjetio je i na streljanog patrijarha Hrvatske pravoslavne crkve Germogena i 27 svećenika kojima nikad nije suđeno.

“Nemam riječi da se civile jednog poglavara strelja. I dan danas nismo saznali što se dogodilo. I dan danas me zanima i tko je za vrijeme Jugoslavije dozvolio da se Srpska pravoslavna crkva useli u prostore na Cvjetnom trgu i ostale koji nisu bili u njihovom vlasništvu”, rekao je Bonifacije, a na pitanje kako ime SPC-u smetao i hrvatski barjak na gradilištu, kaže:

“Njima sve smeta, i barjak i himna. Odgovara im samo da im hrvatska država daje milijune, BMW-e, Mercedese i zlato i to im je super poklon”, zaključio je Bonifacije.

Izvor: Sloboda.hr/Bujica/Direktno.hr