javna nabava vedran kukavica ruski plin ppd prvo plinarsko drutšvo hrt

Na službenom portalu HRT-a objavljeno je da su emisiju o gospodarstvu Javna ponuda koju uređuje Vedran Kukavica skinuli s programa “zbog razine profesionalnoga standarda nedostatne za prikazivanje na javnome medijskom servisu”. Prije samo dva mjeseca Kukavicu su hvalili da je briljantan novinar.

U kratkom priopćenju HRT-a, objavljenom oko 21 sat, samo pola prije nego je emisija trebala biti emitirana, piše da Javna ponuda neće biti emitirana jer je napravljena protivno novinarskim standardima.

“Emisija je temeljem zaključka Programskoga povjerenstva koje je upoznato s njezinim sadržajem vraćena na doradu autorima zbog razine profesionalnoga standarda nedostatne za prikazivanje na javnome medijskom servisu. Hrvatska radiotelevizija zahvaljuje svim korisnicima na razumijevanju”, priopćuju s HRT-a.

Glavna tema skinute emisija bila je o ruskom plinu, o tome je li “brzorastuće Prvo plinarsko društvo (PPD) toliko moćno da će postati i zadnje plinarsko društvo u Hrvatskoj te tko stoji iza tvrtke koja okreće 4 milijarde kuna godišnje”, kako stoji u najavi za emisiju.

javna nabava vedran kukavica ruski plin ppd prvo plinarsko drutšvo hrt

Emisija Javna ponuda pokrenuta je krajem svibnja i vrlo je pompozno najavljivana, a o Vederanu Kukavici imali su samo riječi pohvale nazvavši ga “briljantim novinarom”.

“Javna ponuda razlikovat će se od dosad viđenih emisija o gospodarstvu. Vedran Kukavica briljantan je novinar koji će sigurno iskoristiti priliku da složene teme s područja gospodarstva približi najširemu krugu gledatelja, a ne samo uskome krugu zainteresiranih za događaje iz te sfere života”, govorila je glavna urednica Prvog programa Ružica Renić Andrijanić.

Urednik emisije Vedran Kukvica tu temu komentirao je na Facebooku:

“Kao što vidite, pojavile su se tijekom poslijepodneva stanovite dvojbe na teletekstaulnoj platformi HTV-a glede emitiranja emisije “Javna ponuda”. Kako o tomu kao urednik Emisije nisam zaprimio nikakvu službenu obavijest, molim sve one koji me učestalo kontaktiraju da se obrate dogovarjućim službama Kuće. Hvala”

Zanimljivo viđenje te situacije dao je i Dražen Rajković, donedavno član Nadzornog odbora HRT-a:

“Upravo doznajem kako je Siniša Kovačić osobno zabranio emitiranje večerašnje i vjerojatno posve ukinuo emisiju Javna nabava urednika Vedran Kukavica zbog priloga o PPD-u, u kojem je izjavu dao i eurozastupnik Davor Škrlec (ex Orah) glede stava EK oko ruskog plina, pa je, dakle, javni medijski servis jedne zemlje članice EU cenzurirao svog eurozastupnika, što se nije dogodilo od sklapanja Rimskih ugovora!!! Kovačić se ovim potezom “ispisao” iz novinarskih redova i ušao u počasno članstvo PR-ovaca, pa mu nije mjesto na čelu HRT-a, osim ako se za njega snažno ne založi Društvo lobista.

Postoji i tumačenje kako je u prilogu napadnut PPD a da se nikoga iz te tvrtke nije saslušalo, pa su zaprijetili višemilijunskom tužbom, pod čijom se prijetnjom “slomilo” vodstvo HRT-a. Međutim, najavljene emisije iz programske sheme ne mogu se samo tako izbacivati kako se kome prohtije. HRT je nažalost i dalje netransparentan, neprofesionalan i neobjektivan, kakav je uvijek i bio!

Ako je bilo profesionalnih propusta, kao gledatelji i obveznici RTV pristojbe želimo pravodobnu i potpunu informaciju, a ne potajno zabranjivanje emisija kao u najcrnjem socijalizmu!”

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal
Foto: Screenshot