branko hrg milanović

U emisiji Otvoreno na HRT-u o političkoj situaciji razgovarali su Peđa Grbin iz SDP-a, Branko Hrg kao čelnik HSS-a i Robert Podolnjak kao predstavnik MOST-a.

Odmah na početku dotakli su se sastanka Domoljubne koalicije na kojoj je odlučeno da pristaju na uvjete MOST-a, piše HRT.

“Mi ćemo te zaključke vjerojatno primiti sutra ujutro, mi ćemo nastaviti sa zasjedanjem. Vidjet ćemo i cjelovite zaključke, načelno je pozitivno da se Domoljubna koalicija pozitivno izražava o našem stavu o tripartitnoj reformskoj vladi”, rekao je Podolnjak o izjavi Tomislava Karamarka dodavši da vrata SDP-u još uvijek nisu zatvorena.

“Ako se pitate zbog čega ne možemo s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom, ona slika je sve pokazala. Iza Karamarka je stajao Ilčić koji dijeli ksenofobne stavove. Mi s takvima ne možemo.
Nismo dobili povjerenje birača da ovaj i ovakav HDZ dovedemo na vlast”, dodao je Grbin.

“Radi se o tome da mi procjenjujemo da onaj tko ima većinu u Saboru ima obavezu pozvati sve političke snage koje žele surađivati da konsenzusom donesemo nove odluke”, pravdao je Branko Hrg, predsjednik HSS-a, riječi Tomislava u kojima poziva dio SDP-a da im se pridruži.

“Mi od početka govorimo da svjetonazorska pitanja stavljamo u drugi plan, izjava gospodina Ilčića nemaju nikakve veze s reformama o kojima mi pričamo”, rekao je Podolnjak dok je Hrg rekao da se nije pripremao za emisiju da bi pričao o izjavama Ladislava Ilčića.

“Milanović je imao nastup pijanog čovjeka u birtiji”

“Ono što mene brine u ovoj situaciji, mi još uvijek nemamo mandatara, a ustavom nije definiran rok do kad će predsjednica čekati da se konzultiraju koalicije i da dođu do osobe koja bi bila mandatar. To nije definirano, pitanje je koliki je taj rok. Nitko od tri ključna aktera nije rekao da odustaje od svih opcija”, rekao je Podolnjak koji smatra da predsjednica treba tražiti smjernice Ustavnog suda.

“Gospodin Tepeš je bio vrlo blag, Milanović je imao nastup polupijanog čovjeka u birtiji”, komentirao je Hrg ponašanje Milanovića pred predsjednicom.

“Mi nismo razgovarali o nikakvim imenima, mi ćemo koalicija pokušati ostvariti što veći broj naših ciljeva”, rekao je Hrg pričajući o nestranačkim kandidatima za premijera.

Podolnjak Grbinu: Dobili ste preko 20% manje glasova nego na prošlim izborima

Hrg je rekao da je parlamentarizam do sada bio sveden samo na izglasavanje stvari koje su se odlučivale u Vladi, s druge strane Markova trga. To je, rekao je Hrg, promijenjeno s dolaskom MOST-a. S njim se nije složio Grbin koji mu je podbacio da ne zna kako stoje stvari u Saboru jer nije bio baš redovit.

“Činjenica je da smo konačno došli do one situacije gdje će se otvoriti karte, što zastupa i u što vjeruje. Mi ni u jednom trenutku nismo skrivali karte. U konkretnom slučaju mi smo izašli na izbore istaknuvši Milanovića kao kandidata, on je dobio po preferencijalnim glasovima najveći broj glasova”, pravdao je Grbin SDP-ovo inzistiranje na Milanoviću kao premijeru.

“U parlamentarnim sustavima premijer se donosi dogovorom”, odvratio mu je Podolnjak.

“Uzmimo sljedeći podatak. Vaša je koalicija prije četiri godine dobila oko 950 tisuća glasova. Laburisti su na prošlim izborima dobili oko 100 000. Na ovim izborima dobili ste oko 740.000 glasova. Dobili ste preko 20% manje glasova nego na prošlim izborima”, rekao je Podolnjak uzvrativši Grbinu.

“To je legitimni stav, ali činjenica je da ste u ovim izborima dobili znatno manje glasova. To je ukupna slika javnosti, dobili ste 20% manje glasova”, dodao je Podolnjak.

“Naš ulaz u pregovore je takav, nudimo vam osobe. Ponudili smo vam naše reforme. Zanimljivo je da se nitko više ne referira na ono sve što smo pričali. Na kraju smo završili na samo jednom pitanju – tko će biti predsjednik Vlade. SDP ima pravo predložiti svog kandidata, vi ga možete i ne morate prihvatiti. Samo se morate odlučiti”, uzvratio je Grbin završivši time oštru raspravu s Podolnjakom.

Domoljubna koalicija sastanak o formiranju nove vlasti očekuje već sutra

“Mislim da bismo u skorom vremenu trebali imati imena osoba koji bi po svom profilu mogli odgovarati premijeru, taj proces treba ubrzati”, rekao je Podolnjak.

“Mi očekujemo da sutra nakon 13 sati mi dobijemo poziv da sjednemo s predstavnicima MOST-a i počnemo razgovarati o ustroju države i imenima ljudi koje ne smijemo izbacivati van dok se sve ne dogovori”, rekao je Hrg.

Izvor: Sloboda.hr/HRT