štromar, hns, hdz, vlada, ministriFoto: N1

Nakon što je jučer Predsjedništvo HNS-a odlučilo da ne želi suradnju s HDZ-om, večeras je Središnji odbor sa 78 glasova to pobio. To znači, pojasnio je Štromar, da će stranačka tijela u pregovore s Plenkovićem oko stvaranja nove parlamentarne većine, javlja N1.

Nakon sjednice Središnjeg odbora Predrag Štromar, dosadašnji Vrdoljakov zamjenik, potvrdio je da će on stranku voditi do daljnjega. Nakon što je podnio ostavke na sve funkcije u stranci, Vrdoljak neće sudjelovati u pregovorima s HDZ-om te će se povući iz Sabora, kazao je Štromar.

“Središnji odbor nije prihvatio jučerašnju odluku Predsjedništva stranke nego novu odluku sa 78 glasova da idemo u pregovore s HDZ-om na temlju platforme koju smo iznijeli”, kazao je Štromar, ističući da je ovo tek prvi korak i da to ne znači koaliciju s HDZ-om, te da će se sutra razgovarati “o drugom koraku”.

“Mi smo predložili tri ministra – znanost i obrazovanje je profesorica Blaženka Divjak i ako se to prihvati onda da Barišić neće biti ministar. Ostali su Ranko Marjan za pravosuđe i ja za ministarstvo graditeljstva te za potpredsjednika Vlade”, kazao je Štromar.

Na pitanje jesu li večerašnjom odlukom izdali birače, Štromar je odgovorio: “Nisam izdao naše birače, niti Središnji odbor, želimo dobro, želimo ići naprijed i to nam je glavni i temljni cilj.”

Upitan je li riječ o političkoj trgovini, kazao je “da jest ukoliko je to za dobrobit Hrvatske”.

HNS, potvrdio je Štromar, ne želi neke ljude u Vladi ako se u konačnici dogovore s HDZ-om.

“Nikako nam nije prihvatljivo da su Esih i Hasanbegović u koaliciji”, kazao je. Upitan za ministra financija Zdravka Marića, odgovorio je: “O tome ćemo razgovarati.”

Poručio je da su u HNS-u za kurikularnu reformu i da bi im bilo prihvatljivo da se na na čelo tima za njeno provođenje vrati Boris Jokić.

Izvor: Sloboda.hr/N1