hns, hdz, vladaFoto: HRT

Odluka premijera Andreja Plenkovića da smijeni tri Mostova ministra izazvala je reakcije u Hrvatskom saboru.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon odluke premijera da razriješi trojicu Mostovih ministara odbacio je mogućnost parlamentarnog preslagivanja u kojem bi sudjelovao HNS, ali je ustvrdio kako bi bio spreman sudjelovati u razgovorima o vladi nacionalnog jedinstva. “HNS uopće ne priželjkuje izbore. Svi smo žrtve neodgovorne politike HDZ-a i Mosta, a ovaj put u trenutku nam je stabilnost prijeko potrebna. Vladu nacionalnog jedinstva spomenuli smo kao terorijsku opciju. Želimo dati svoj doprinos jasnom političkom porukom, da nam je na prvom mjestu naša zemlja, a vrijeme će pokazati kakvu većinu ima Plenković. Ovo danas je prešlo svaku granicu dobrog ukusa”, zaključio je Vrdoljak.

“HNS neće sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima o kojima će se vjerojatno početi šuškati. Mi u tome ne sudjelujemo. Zna se što je saborska većina, to je 76 ruku, pa ćemo vidjeti gdje smo i što smo”, izjavila je u Saboru Anka Mrak Taritaš. To je ponovio i Goran Beuch-Richemberg.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić potvrdio je za HRT kako ta stranka neće sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima, ni u desnoj Vladi.

“Po drugi put u godinu dana Hrvatska je talac jednog čovjeka. Prvi put to je bio Tomislav Karamarko, drugi put je Zdravko Marić. Hrvatska trpi posljedice drugog lošeg braka HDZ-a i Mosta zbog opterećenosti aferama jednog od članova Vlade. SDP je spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost da zamijeni ovu lošu Vladu, izjavio je Arsen Bauk.

“Lokalni izbori, i rejting pojedine stranke na smije biti iznad interesa Republike Hrvatske. Da bi te interese Vlada mogla provoditi – nužno je jedinstvo. Stoga je potpuno jasno što je premijer sukladno Ustavu i Zakonu o Vladi, kada nema povjerenje svojih ministara, zatražio razrješenje. Jasno da su to znali i kolege iz Mosta jer već nekoliko dana traju razovori i pregovori o povjerenju ministru financija”, poručio je u Saboru predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Reagirajući na zahtjev premijera Andreja Plenkovića o razrješenju Mostovih ministara, član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da Vlada ne funkcionira. “Ono što pričamo, ova Vlada ne funkcionira od početka. Prevladali su partikularni interesi pojedinca. Očekujemo dogovornost od Plenkovića i da na žalost građana i nas sazove nove izbore. Ovo je jedna lakrdija i sramota”, dodao je.

Potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nije imao komentara za medije.

Izvor: Sloboda.hr/HRT