hdz, lektira, vican, plenković, za dom spremniFoto: N1/Sloboda.hr

Nakon pritiska ultraljevičarskih udruga, HDZ-ova je vlada odlučila iz lektire izbaciti roman Stjepana Tomaša “Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik”, piše Jutarnji list.

Razlog izbacivanja jest taj što se u romanu spominje pozdrav “Za dom spremni”, što HDZ-ova vlada očito smatra politički nekorektnim.

Inače, u romanu se “Za dom spremni” koristi isključivo u opisu događanja u Domovinskom ratu i razgovoru branitelja koja se podudaraju sa stvarnim događanjima tijekom Domovinskog rata.

Jutarnji list navodi da nijedan raniji sastav Ministarstva obrazovanja “Mali ratni dnevnik” nije izbacilo iz obvezne lektire. Prijave ultraljevičara su prosljeđivane Ministarstvu obrazovanja, a posljednji odgovor na te prijave Ministarstvo je dalo Uredu pravobraniteljice stigao je 2015.

U njemu Ministarstvo, koje je tada vodio Predrag Šustar, poručuje pravobraniteljici da u romanu ne vidi ništa sporno.

Inače, roman “Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik” je komponiran kao niz dnevničkih zapisa osječke djevojčice Cvijete. Djevojčica počinje pisati svoje zapise prvoga dana nove školske godine 1991., koja ne započinje nastavom kao inače, nego ratnom opsadom grada. Ona bilježi svoja razmišljanja, događaje oko sebe, prepričava svoje razgovore s roditeljima i prijateljicama, uvrštava i pisma što joj stižu i pjesme koje čuje na radiju, i na taj način osigurava sama sebi emocionalno utočište u nenormalnom vremenu. Roman završava s krajem 1991. i odlukom Cvijetinih roditelja da djevojčicu s grupom djece pošalju u Austriju, kako bi je barem djelomice sačuvali od rata i njegovih strašnih manifestacija i posljedica.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list