plenković hdz liste

Nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a koji su započeli u četvrtak prijepodne, u središnjici te stranke oko 20 sati trebala je konačno započeti i sjednica Nacionalnog vijeća, prvotno najavljena za podne, a nakon koje bi konačno trebale biti poznate izborne liste. Vijeće je ipak počelo nešto prije 22 sata.

Nakon sastanka, šef HDZ-a Andrej Plenković kratko je novinarima rekao da nije bilo problema sa sastavljanjem lista, nego je bilo jako puno kandidata.

“Ivan Šuker ima pravo do sutra odlučiti želi li biti na listi u 6. izbornoj jedinici”, kazao je, ali nije htio otkriti o kojem bi se mjestu radilo.

Na pitanje o Milijanu Brkiću i njegovom zahtjevu da bude 14. u drugoj jedinici, Plenković kaže da je to bio zajednički dogovor.

“HDZ će liste predati u subotu, no program vjerojatno predstaviti tek u utorak, jer ga treba tiskati”, rekao je Plenković, koji je otkrio i da Josipa Rimac neće biti na listama.

Prvu izbornu jedinicu nosi predsjednik Andrej Plenković, drugu Ivana Maletić, u trećoj je Žarko Tušek, u četvrtoj je Miroslav Tuđman, i petoj Zdravko Marić, u šestoj Goran Marić, u sedmoj Davor Ivo Stier, u osmoj Oleg Butković, u devetoj Branka Juričev-Martinčev, u desetoj Damir Krstičević, te u jedanaestoj Božo Ljubić.

Iako je bilo gotovo sigurno da se Brkić uspio nametnuti kao nositelj u 4. izbornoj jedinici, obrat se dogodio na Nacionalnom vijeću stranke, kada je odlučeno da prva u 2. izbornoj jedinici, umjesto u 9. bude potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić. Sudionici prepričavaju da se tada ustao Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a i rekao da on prepušta svoje mjesto prvog u 4. jedinici Miroslavu Tuđmanu te inzistirao da on bude zadnji, tj. 14. u 2. izbornoj jedinici. Navodno je ispalo da bi Tuđman trebao biti 14. u 2. izbornoj jedinici, pa je to ponukalo Brkića da mu prepusti svoje mjesto, a da se on pokuša preferencijalnim glasom izboriti za saborski mandat. U 2. izbornoj jedinici nakon Ivane Maletić na listi će biti Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, a treći Zlatko Hasanbegović.

Bio se potom otvorio problem tko će nositi HDZ-ovu listu u dijaspori, pa je odlučeno da mosilac bude Božo Ljubić, drugi Martin Raguž, a navodno četvrti na listi Željko Glasnović, za kojega se tvrdilo da će voditi neovisnu listu.

Drugi na listi u 4. izbornoj jedinici je Ivan Anušić, šef osječko-baranjskog HDZ-a, treći je tehnički ministar Tomislav Tolušić, zatim slijede Vlatko Kopić, Josip Đakić, Irena Petrijevčanin-Vuksanović, Krešimir Žagar.

Protivljenje “baze” doživjelo je nominiranje Sunčane Glavak kao nositeljice u 3. jedinici, gdje se, navodno, pobunio lokalni međimursko-varaždinski stranački milje i uspjeli su je izgurati kako bi listu preuzeo Žarko Tušek, piše Večernji. Drugi će biti Anđelko Stričak, a treći Darko Horvat. Četvrti je Josip Križanić, a Sunčana Glavak tek je peta. U 9. jedinici već je otpao, svojevoljno, Božidar Kalmeta, pa bi odustajanje Milinovića ohladilo mnogo “tvrdih” pobornika HDZ-a. Milinović je kazao da nije nezadovoljan što je 4. na listi te da podržava da listu vodi Ivana Maletić, no ne sviđa mu se ostatak liste. Ipak, iz 9. izborne ispala je Ivana Maletić, a listu će nositi popularna gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev, što je zadovoljilo teren. Navodno je Milinović bio nezadovoljan i plasmanom međunarodnog tajnika Mire Kovača na 6. (“sigurno”) mjesto, premda nije “domicilan”. Na prošlim izborima devetu je jedinicu nosio Tomislav Karamarko.

Sigurno je da Plenković vodi listu u 1. izbornoj jedinici, slijede Gordan Jandroković, Darinko Kosor, a 4. je Željko Reiner, peti Davor Božinović. U 6. izbornoj jedinici prvi na listi je Goran Marić, drugi je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Zasad se zna da će 7. izbornu voditi Davor Stier, drugi je Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca, a treći će biti Tomislav Ćorić, HDZ-ov ekonomski ekspert. S te liste ispao je Željko Fiolić. Na liste ulaze i izvanhadezeovi partneri, Branko Hrg u (peti) u 2. izbornoj, Stanko Belina (ZDS) u 3., Goran Dodig (HDS) u 10., Hrvoje Zekanović (Hrast) u 9. Premda popularnog ministra turizma Antona Klimana istarski HDZ nije predložio kao svog kandidata na listi u 8. izbornoj jedinici, on je sinoć ipak pozvan na konzultacije u središnjicu HDZ-a, pa je na kraju završio na 14. mjestu liste. Povratnik Milan Kujundžić isto je 14. na listi u 10. izbornoj koju vodi Damir Krstičević, a drugi je Andro Krstulović Opara, savjetnik predsjednice RH. Drugi povratnik Drago Prgomet treći je na listi u 6. izbornoj jedinici. Neslužbeno, na listama nema Lovre Kuščevića niti Josipe Rimac.

Izvor: Sloboda.hr/direktno.hr/N1/Večernji
Foto: fah