hdz, vlada, plenković, lgbt, rod, transrodne, Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije

Prošlotjednu presudu hercegbosanskoj šestorci, koja je zaokupila čitavu hrvatsku javnost, HDZ-ova je vlada odlučila iskoristiti i prešutno donijeti Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. i Akcijski plan za njegovo provođenje 2017-2019.

Sadržaj tog plana otkriva zašto su HDZ i Plenković htjeli da njegovo donošenje prođe bez pažnje javnosti. Naime, u totalnoj suprotnosti s onime kako se HDZ-ova “demokršćanska” retorika predstavlja svojim biračima, čitavi Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije prožet je pojmovima poput “LGBT prava”, “prava transrodnih osoba”, “rodne manjine”, “rodni identitet”, “reproduktivna ženska prava” (blaži izraz za pravo na pobačaj) itd.

Na sjednici vlade u Osijeku prošli petak usvojena je konačna verzija plana u kojoj se ponovno spominju svi navedeni pojmovi, iako su isti bili izostavljeni u prijedlogu plana sastavljenog početkom godine.

Inače, udruga U ime obitelji u javnoj je raspravi o ovom planu predlagala da građanski odgoj ne bude dio prijedloga, jer on po njima ne bi trebao biti ni u Antidiskriminacijskom ni u Akcijskom planu „posebno stoga što o njegovom sadržaju i načinu izvođenja postoji razilaženje kod roditelja, stručnjaka i cjelokupne javnosti“. No, HDZ-ova vlada ne samo da je ostavila građanski odgoj konačnoj, prihvaćenoj verziji, već je i znatno “podebljala” argumentaciju zašto je on za njih važan.

Također, udruge U ime obitelji i Vigilare su tražile i da se iz Akcijskog plana ukloni mjera “Praćenje dostupnosti zakonom reguliranih reproduktivnih prava u javnim zdravstvenim ustanovama”, što je po njihovom mišljenju zapravo promoviranje prava na pobačaj. Unatoč tome što HDZ, pa i sam Plenković, službeno tvrde da ljudski život počinje začećem te da oni nisu za promoviranje pobačaja, u ovome planu idu kontra svojih navodnih “uvjerenja”. Čisto licemjerje.

Izvor: Sloboda.hr