hčsp vlada franak bankari lihvari

Po pitanju turbulencija oko švicarskog franka oglasila se i Hrvatska čista stranka prava (HČSP) koja smatra da su vladina rješenja samo kozmetiče naravi. U HČSP-u smatraju da ta rješenja idu na ruku samo lihvarskim i bešćutnim bankarima, a ne na ruku Hrvata.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik HČSP-a Josip Miljak prenosimo u cijelosti:

“Nitko ne želi pomoći žrtvama švicarskog franka, nude se samo kozmetička rješenja kako bi se zadovoljila forma kao da se nešto tobože čini po tomu pitanju. Prema vijestima koje dolaze iz Vlade RH, oni ne nude ništa doli legalizacije bankarske pljačke stoljeća. Oni nude zamrzavanje tečaja franka na 6,39 kuna, iako su krediti dizani po tečaju u prosjeku 4,80 kn za franak. Tim zamrzavanjem ništa se ne rješava, nego vlada otvoreno staje na stranu lihvarskih i bešćutnih bankara koji sišu i zadnji atom snage iz već porobljenih i obespravljenih korisnika tih kredita.

Licemjerstvu bankara koje predstavlja čovjek bešćutnog i ledenog izraza lica, izvjesni Bohaček, nema kraja. To je unaprijed dobro smišljena pljačka, jer da nije tako banke bi poštivale hrvatsku državu, njezin suverenitet i valutu kunu. Ako već egzistira devizna klauzula, po nama potpuno protuustavno, onda ona ne smije biti poluga kojom će se mlatiti nezaštićeni korisnici kredita, nego može biti isključivo zaštita od devalvacije kune, a nje nije bilo. Dakle bez devalvacije kune i rasta plaća, banke ne snoseći nikakav rizik ubiru ekstra profit na iznemoglim „frankovcima“, a vlada se ponaša potpuno infantilno.

Stoga se ne možemo načuditi konstatacijama iz vlade i drugih koji se tobože zauzimaju za „frankovce“, kako bi i banke trebale preuzeti dio rizika i pristati na zamrzavanje tečaja na 6,39 kn. Banke nemaju apsolutno nikakav rizik i tu se krivo prezentira stvarno stanje. Banke imaju ekstra profit, bez ikakvoga rizika. Hrvatska je došla do prijelomne faze: ili će se odmah očitovati kao suverena država te zamrznuti kredite na 4,80 kn te primorati banke na uračunavanje svega preplaćenog što se treba uračunati u odbitak kreditnih obveza, ili će na milost i nemilost svoje državljane ostaviti u raljama najobičnijih lihvara, bankstera.

HČSP odavno u svomu programu ima ukidanje devizne klauzule, ali to se nije ozbiljno shvaćalo. Sada smo već u fazi kada će se početi ozbiljno shvaćati još jedna stavka našega programa, a to je žurna nacionalizacija banaka koje su, ne prodane, nego otete hrvatskomu narodu”, stoji u HČSP-ovom priopćenju.